Інші завдання дивись тут...

Вправа 1. Наведіть визначення науки хімії та прокоментуйте його.

Хімія  наука про речовини та їх перетворення. Нині, вивчаючи речовини — як природні, так і добуті в лабораторіях, — хіміки визначають їхній склад, внутрішню будову, виявляють різні властивості. Результати їхньої діяльності знаходять широке застосування в промисловості, техніці, повсякденному житті. Своїми здобутками хімія забезпечує інші науки речовинами, матеріалами й сучасними технологіями. 

 

Вправа 2. Знайдіть відповідність (запишіть номер кожного речення, а потім — літеру а, б чи в із відповідним значенням слова «хімія»):

Речення  Значення слова «хімія»

1) хімія, як і фізика, має свої закони

2) світова продукція хімії —  

сотні мільйонів тонн різних речовин

3) хімію викладають в усіх країнах світу

а) навчальний предмет

б) галузь промисловості

в) наука

Відповідь: 1В, 2Б, 3А.

 

Вправа 3. Наведіть приклади перетворень речовин, про які не йшлося в тексті параграфа. Молоко скисає в теплі, на мідних предметах з часом утворюється зелений наліт, залізо іржавіє на вологому повітрі, утворюються і випадають кислотні дощі, руйнується озоновий шар Землі.

 

Вправа 4. Назвіть кілька речовин, які не існують у природі, а добуті людиною і використовуються  в повсякденному житті. Скло,  гума,  пластмаса,  мило, капрон,  поліетилен, штучний шовк.

 

Вправа 5. Прокоментуйте вивіску «Побутова хімія» в супермаркеті. Продукція, вироблена з використанням хімічних технологій, що використовується у побуті. Наприклад, засоби для прання, миття, гігієни, чищення, видалення плям, догляду за житлом тощо. Асортимент і обсяги виробництва товарів побутової хімії невпинно зростають.

 

Вправа 6. Що ви знаєте про забруднення довкілля речовинами промислового походження?

 викиди в атмосферу шкідливих газів, сажі, пилу і інших отруйних речовин тепловими станціями, промисловими підприємствами, автомобільним транспортом тощо;

 забруднення водойм нафтопродуктами, фосфатами і іншими відходами промислового походження;

 забруднення ґрунтів надмірним застосуванням мінеральних добрив і хімічних засобів захисту рослин, наявними площами шлаків промислових виробництв і неутилізованих побутових відходів, сміттєзвалищ тощо.

  Інші завдання дивись тут...