Інші завдання дивись тут...

Вправа 15 Доберіть правильні закінчення речення: Нагрівати пробірку з речовиною треба ... 

а) тримаючи її рукою біля отвору; 

б) попередньо закріпивши її в пробіркотримачі; 

в) спочатку всю, рухаючи в полум’ї, а потім — лише ту частину, де міститься речовина; 

г) тільки в тій частині, де міститься речовина.

Відповідь: б), в)

 

Вправа  16 Чому для перемішування рідини у склянці іноді використовують скляну паличку із гумовим наконечником (шматочком гумової трубки)? Щоб пробірка випадково не тріснула.

 

Вправа 17 Який вид посуду доцільно використати для переливання значної кількості рідини з однієї пляшки в іншу? Лійку.

 

Вправа 18 Яких правил безпеки слід дотримуватися під час досліду, що передбачає нагрівання? Пробірку в тримачі закріпити якомога ближче до отвору, а отвір пробірки спрямувати в бік від себе і сусіда; спершу рівномірно нагрівати всю пробірку, а потім у верхній зоні полум’я, де температура найвища, — ту її частину, в якій міститься речовина або розчин.   

 

Вправа 19. Чому речовини під час хімічного експерименту нагрівають у скляному або керамічному посуді, але не в пластмасовому? Бо спеціальне скло і кераміка є термічно і хімічно стійкими.

 

Вправа 20. Які правила безпеки, наведені в параграфі, є актуальними під час ремонтних робіт у квартирі?

1. Кожну роботу виконуйте чітко за інструкцією.

2. Роботи з використанням або утворенням шкідливих летких речовин, а також газів із різким запахом виконуйте в добре провітрюваному приміщенні.

3. Під час роботи з вогнем будьте особливо уважними і обережними.

4. Забороняється брати хімікати руками, пробувати речовини на смак, розсипати, розбризкувати або підпалювати.

5. Якщо на шкіру потрапила будь-яка речовина, струсіть її, змийте великою кількістю проточної води.

6. Після виконання робіт ретельно помийте руки з милом.

 

Вправа 21. Із яких частин складається полум’я? Охарактеризуйте їх. Полум'я неоднорідне. У ньому простежуються три частини (їх ще називають зонами). Частини полум'я відрізняються за кольором: нижня частина найтемніша, середня - найяскравіша, верхня - дещо тьмяніша. Різний колір частин полум'я свідчить про їх різну температуру. У нижній частині полум'я відбувається змішування утворених газів з повітрям, там ще не відбувається горіння, тому температура полум'я тут невисока. У середній частині відбувається неповне згоряння, при якому частинки горючої речовини сильно розжарюються, і випромінюють світло,  тому середня частина полум'я є найяскравішою. У верхній частині полум'я відбувається повне згоряння газів, тому полум'я в цій частині тьмяне і має найвищу температуру.

 

Вправа 22. У якому випадку рідина в колбі закипить швидше — коли дно посудини перебуває у верхній чи нижній частині полум’я? Відповідь обґрунтуйте. У верхній частині полум’я, бо там температура найвища.

 

Вправа 23. Чому при нагріванні пробірки з рідиною потрібно спочатку прогріти всю пробірку? Щоб пробірка рівномірно нагрілася і не тріснуло скло.

 

Вправа 24. У який бік не слід спрямовувати пробірку при нагріванні в ній рідини? Отвір пробірки не слід спрямовувати у свій бік чи вбік сусіда, треба слідкувати щоб нікому не зашкодити, оскільки рідина внаслідок перегрівання може  вихлюпнутись із пробірки.

 

Вправа 25. Чому не можна ставити гарячу пробірку в пластмасовий штатив? Бо пластмасовий штатив може розплавитися.

Інші завдання дивись тут...