Інші завдання дивись тут...

ТЕМА. БУДОВА ПОЛУМ'Я. НАЙПРОСТІШІ ОПЕРАЦІЇ З РЕЧОВИНАМИ

Мета. Вивчити правила безпеки під час роботи в хімічному кабінеті, освоїти прийоми поводження з лабораторним посудом, штативом і нагрівними приладами; вивчити будову полум’я.

Обладнання: штатив з пробірками, хімічні склянки, скляна паличка, лабораторний штатив або пробіркотримач, шпатель або ложечка, порцелянова чашка, керамічна підставка, сірники, спиртівка.

Реактиви: вода, кухонна сіль.
ДОСЛІД 1

Вивчення будови полум’я
Запалимо свічку. Спостерігаємо, що полум’я неоднорідне, має три зони: нижню, середню та верхню.

У нижній, темній, частині полум’я температура невисока. Через нестачу повітря горіння тут майже не відбувається. Парафін, з якого виготовлено свічку, спочатку плавиться, а потім перетворюється на газоподібні горючі речовини.
У середній частині полум’я температура вища. Тут частина речовин згоряє, а решта перетворюється на горючі гази і часточки сажі, які розжарюються і світяться. Тому ця частина полум’я найяскравіша. Якщо помістити у середню частину полум’я порцелянові чашку або шпатель, то будемо спостерігати на поверхні чашки або шпателя утворення чорного нальоту - часточки сажі. 
Верхня частина полум’я має найвищу температуру. У ній усі речовини згоряють повністю; при цьому утворюються вуглекислий газ і водяна пара.
Висновок. Під час проведення хімічних дослідів нагрівати речовини потрібно у верхній частині полум’я, де температура найвища.

 

ДОСЛІД 2
Приготування розчину солі
Шпателем відбираємо із банки 1/4—1/3 чайної ложки кухонної солі і поміщаємо її в хімічну склянку об’ємом 50 мл. Доливаємо до солі півсклянки води і перемішуємо скляною паличкою до повного розчинення солі.

ДОСЛІД 3
Переливання розчину
Обережно наливаємо зі склянки в пробірку приблизно 2 мл виготовленого розчину. Половину об’єму цього розчину переливаємо в іншу пробірку. Обидві пробірки ставимо у штатив.

 

ДОСЛІД 4
Нагрівання рідини в пробірці, закріпленій у лабораторному штативі
Пробірку із 1 мл розчину солі закріплюємо похило в лапці лабораторного штатива ближче до отвору. Запалюємо спиртівку. Відрегулюємо висоту положення лапки в штативі так, щоб нижня частина пробірки перебувала у верхній частині полум’я. Обережно беремо спиртівку в руку і рівномірно прогріваємо всю пробірку. Ставимо спиртівку під пробірку і нагріваємо розчин у ній до закипання. При цьому слідкуємо, щоб рідина не витікала з пробірки.

Відставляємо спиртівку, не гасячи полум’я, для наступного досліду. Пробірку з розчином після її охолодження виймаємо із лапки лабораторного штатива і ставимо в штатив для пробірок.

 

ДОСЛІД 5
Нагрівання рідини в пробірці, закріпленій у пробіркотримачі
Закріпимо другу пробірку з розчином солі у пробіркотримачі. Спочатку рівномірно прогріваємо всю пробірку, а потім — ту її частину, де міститься рідина. Тільки-но розчин закипить, відставляємо спиртівку і гасимо полум’я, накривши ковпачком.
Не виймаючи пробірку із пробіркотримача, виливаємо гарячий розчин у склянку і ставимо пробірку разом із пробіркотримачем на спеціальну підставку для охолодження. Пам'ятаємо, що гарячу пробірку в не можна ставити у пластмасовий штатив.

Інші завдання дивись тут...