Інші завдання дивись тут...

Вправа 174. Яких правил безпеки, що стосуються роботи учнів у шкільному хімічному кабінеті (с. 28), слід дотримуватися вдома, використовуючи засоби побутової хімії?

1. Кожну роботу виконуйте чітко за інструкцією.

2.Засоби побутової хімії, які містять леткі отруйні речовини, потрібно використовувати в добре провітрюваному приміщенні чи надворі.

3. Під час роботи з вогнем будьте особливо уважними і обережними.

4. Забороняється брати хімікати руками, пробувати речовини на смак, розсипати, розбризкувати або підпалювати.

5. Якщо на шкіру потрапила будь-яка речовина, струсіть її, змийте великою кількістю проточної води.

6. Після виконання робіт ретельно помийте руки з милом.

7. У разі нещасного випадку негайно зверніться по допомогу до лікаря чи відповідного спеціаліста.

 

Вправа 175. Знайдіть позначки небезпеки або відповідні написи на упаковках або ємностях із речовинами, їхніми сумішами або розчинами, що зберігаються у вас вдома. Зробіть на уроці коротке повідомлення про те, як потрібно поводитися з кожним хімічним засобом.

Знак "Їдка речовина" може міститися на засобах чищення каналізаційних труб і свідчить про наявність у їхньому складі лугів чи кислот, що роз'їдають шкіру. Словесно означає «запобігати потраплянню на шкіру і в очі»,  тому при роботі з цими засобами слід користуватися рукавичками.

Знак "Вогненебезпечно" можуть містити засоби для виведення плям, полірування, препарати для догляду за виробами зі шкіри, засоби для чищення, а також препарати в аерозольній упаковці і свідчить про те, що засоби є легкозаймистими речовинами. Словесно означає "берегти від вогню", тому при роботі з ними, наприклад, не розпилювати поблизу відкритого вогню.

Знак "Шкідлива речовина" трапляється на упаковках миючих засобів і свідчить про наявність в них шкідливих для здоров’я алергічних речовин. Для запобігання алергічним реакціям слід користуватися рукавичками. 

Знак "Токсична речовина" трапляється на упаковках фарб, розчинників і свідчить про те, що засоби небезпечні і містять отруйні речовини, тому їх слід використовувати лише в добре провітрюваному приміщенні.

 

Вправа 176. Про що, на вашу думку, свідчать позначки, наведені на малюнках? 

а) небезпечна для довкілля речовина, несе загрозу для життя організмів ― водних і наземних;

б) безпечні речовини для довкілля;

в) "Викидайте сміття у смітник!". 

Інші завдання дивись тут...