Інші завдання дивись тут...

Вправа 188 / 205 (2020) У чотири склянки налили невеликі порції води. У першу склянку додали трохи глини, у другу — етилового спирту, у третю — гасу, в четверту — харчової соди. Кожну суміш добре перемішали. У яких склянках утворилися розчини? Розчини утворилися у другій і четвертій склянках, бо глина і гас погано розчиняються у воді, тому не утворюють з нею однорідну суміш (розчин).

 

Вправа 189 / 206 (2020) Яку речовину ви назвете розчинником, якщо компонентами розчину є:

а) розплавлені мідь масою 3 г і золото масою 7 г;

Розчинником є золото, бо компоненти є в однаковому агрегатному стані і його вміст більший.

б) етиловий спирт масою 10 г і ацетон масою 25 г;

Розчинником є ацетон, бо компоненти є рідинами і його вміст більший. 

в) вода масою 30 г і оцтова кислота масою 70 г?

У розчинах, що містять воду, розчинником є вода. 

За розчинник приймають речовину, яка перебуває в таком у самому агрегатному стані, що й розчин, а якщо агрегатний стан усіх речовин, які утворили розчин, однаковий, то розчинником вважають речовину, маса якої найбільша. Вода є універсальним розчинником, тобто таким, у якому розчиняється багато інших речовин.

 

Вправа 190 / 207 (2020) Як довести, що природна вода містить розчинені речовини? Фізичним методом (наприклад, випарюванням) розділити суміш природної води на складові частини: воду і розчинені речовини, які залишаться на стінках посудини.

 

Вправа 191 / 208 (2020) Які чинники зумовлюють, на вашу думку, широке використання води як розчинника? Здатність води розчиняти велику кількість речовин, доступність, дешевизна.

 

Вправа 192 / 209 (2020) На будівництві готують так званий цементний розчин. Його компонентами є цемент, пісок і вода. Чи правильна назва цієї суміші з наукового погляду? Чому? Ця суміш не є розчином з наукового погляду, бо пісок і цемент у воді не розчиняються.

Інші завдання дивись тут...