Інші завдання дивись тут...

ТЕМА: Випробування водних розчинів кислот і лугів індикаторами
Реактиви: розбавлені розчини натрій гідроксиду і нітратної кислоти, розчини індикаторів — лакмусу, фенолфталеїну, метилоранжу, а також універсальні індикаторні папірці.

Хід роботи.

1. Подивимося на розчин кожного індикатора. Яке забарвлення має розчин кожного індикатора, індикаторний папірець? Лакмус - фіолетовий, метилоранжевий - оранжевий, фенолфталеїн - безбарвний, індикаторний папірець - жовтий.
2. Наливаємо у три пробірки по 1 мл розчину лугу. У будь-якій пробірці змочуємо скляну паличку розчином лугу і доторкаємося нею до універсального індикаторного папірця. Якого кольору набуває папірець? Синього.
3. Для з’ясування, як змінюється забарвлення інших індикаторів у розчині лугу, в першу пробірку із цим розчином додаємо 1—2 краплі розчину лакмусу,  у другу — стільки ж крапель розчину фенолфталеїну, а в третю — метилоранжу. Що спостерігаєте? У першій пробірці розчин став синій, в другій - малиновий, в третій - жовтий.

4. Наливаємо у три пробірки по 1 мл розчину кислоти. У будь-якій пробірці змочуємо скляну паличку розчином кислоти і доторкаємося нею до універсального індикаторного папірця. Якого кольору набуває папірець? Червоного.
5. Для з’ясування, як змінюється забарвлення інших індикаторів у розчині кислоти, в першу пробірку із цим розчином додаємо 1—2 краплі розчину лакмусу,  у другу — стільки ж крапель розчину фенолфталеїну, а в третю — метилоранжу. Що спостерігаєте? У першій пробірці розчин став червоний, в другій - не змінився, в третій - рожевий.

6. Наносимо краплю води на універсальний індикаторний папірець за допомогою скляної палички. Чи змінилося його забарвлення? Ні. У воді індикатори не змінюють свого забарвлення.
7. Результати спостережень записуємо у таблицю:

Рідина

Універсальний

індикатор
Фенолфталеїн Метилоранжевий Лакмус
Вода  жовтий  безбарвний  оранжевий фіолетовий
Розчин
лугу
 синій  малиновий  жовтий синій
Розчин
кислоти
 червоний  безбарвний  рожевий  червоний

Яким індикатором не можна виявити кислоту? Фенолталеїном.
ВИСНОВКИ: Під час виконання лабораторного досліду ми дослідили як змінюється колів індикаторів у водних розчинах лугів і кислот. З'ясували, що фенолфталеїном не можна виявити кислоту.

Інші завдання дивись тут...