Інші завдання дивись тут...

Вправа 20 Що має зробити хімік перед виконанням досліду з хімічно агресивною речовиною для захисту шкіри та очей? Слід одягнути спецодяг (халат і гумові рукавиці) і захисні окуляри. 

 

Вправа 21 Яких правил безпеки треба дотримуватися вдома, використовуючи засоби побутової хімії?

1. Кожну роботу виконуйте чітко за інструкцією.

2.Засоби побутової хімії, які містять леткі отруйні речовини, потрібно використовувати в добре провітрюваному приміщенні.

3. Забороняється брати хімікати руками, пробувати речовини на смак, розсипати, розбризкувати або підпалювати.

4. Якщо на шкіру потрапила будь-яка речовина, струсіть її, змийте великою кількістю проточної води.

5. Після виконання робіт ретельно помийте руки з милом.

 

Вправа 22 Знайдіть позначки небезпеки або відповідні написи на упаковках чи ємностях із речовинами, їх сумішами, розчинами, що зберігаються у вас вдома. Підготуйте повідомлення про те, як потрібно поводитися з кожним хімічним засобом.

Знак "Їдка речовина" може міститися на засобах чищення каналізаційних труб і свідчить про наявність у їхньому складі лугів чи кислот, що роз'їдають шкіру. Словесно означає «запобігати потраплянню на шкіру і в очі»,  тому при роботі з цими засобами слід користуватися рукавичками.

Знак "Вогненебезпечно" можуть містити засоби для виведення плям, полірування, препарати для догляду за виробами зі шкіри, засоби для чищення, а також препарати в аерозольній упаковці і свідчить про те, що засоби є легкозаймистими речовинами. Словесно означає "берегти від вогню", тому при роботі з ними, наприклад, не розпилювати поблизу відкритого вогню.

Знак "Шкідлива речовина" трапляється на упаковках миючих засобів і свідчить про наявність в них шкідливих для здоров’я алергічних речовин. Для запобігання алергічним реакціям слід користуватися рукавичками. 

Знак "Токсична речовина" трапляється на упаковках фарб, розчинників і свідчить про те, що засоби небезпечні і містять отруйні речовини, тому їх слід використовувати лише в добре провітрюваному приміщенні.

 

Вправа 23 Про що свідчать позначки, наведені на малюнку 27?

а) небезпечна для довкілля речовина;

б) берегти від дітей.

 

Вправа 24 Як правильно закріпити пробірку з речовиною в пробіркотримачі? Спочатку зсувають у  пробіркотримачі затискач у бік ручки, потім вставляють пробірку і, притримуючи її, переміщують затискач у протилежному напрямку.

 

Вправа 25 Чому при нагріванні рідини в пробірці потрібно спочатку прогріти всю пробірку? Щоб пробірка рівномірно нагрілася і не тріснуло скло.

 

Вправа 26 У який бік не можна спрямовувати пробірку при нагріванні в ній рідини? Отвір пробірки не слід спрямовувати у свій бік чи вбік сусіда, треба слідкувати щоб нікому не зашкодити, оскільки рідина внаслідок перегрівання може  вихлюпнутись із пробірки.

 

Вправа 27 Чому не можна ставити гарячу пробірку в пластмасовий штатив?

Бо пластмасовий штатив може розплавитися.

Інші завдання дивись тут...