Українська земля багата національними звичаями і традиціями. Одні з них канули в небуття, про них можна дізнатися з фольклорних джерел, другі змінилися зі хрещенням Русі, а інші – живуть і понині. 

    У моїй родині особливо вони оживають на свята – Різдво, Водохреща, Старий новий рік, Великдень, Спаса, Маковея тощо. За звичаєм Різдво збирає нашу велику родину за столом, на якому дванадцять страв, як вчила бабуся. Особисто мені подобаються традиційні різдвяні дійства – вертепи. Ще зовсім недавно з друзями переодягалися і веселою юрбою ходили від хати до хати, колядками прославляючи народження Божого сина. Пів зими, аж до свята Стрітеня на українській землі чути колядки та віншування. Старий Новий рік лунає щирими щедрівками та засіванням зерном на добробут родинам, бо збіжжя здавна було святим словом в устах хліборобського роду. На Водохреща ми йдемо до церкви за свяченою водою та на річку, де можна побачити як багато людей омиваються водою з вірою, що в такий день вона має цілющу силу. На Великдень, святі дні оновлення для всього живого, готуємо писанки та крашанки з узорами, що мають глибокий зміст, адже яйце здавна було символом культу Сонця у слов'янських народів. На Спаса з кошиком фруктів, на Маковея з маківками весело прямуємо до церкви.

   Зараз уже немає вечорниць, а танці. Проте ще одна особлива національна традиція – це українська народна пісня, де радість переплетена зі смутком, задушевно лунає на весіллях. Їх теж вивчаю на уроках музики.

   Наш працьовитий народ завжди цінував землю-годувальницю та хліб. Часто бабуся за столом бережно збере кожну крихту, щоб дати птахам за вікном. У давнину навесні наші предки прикликали з вирію птахів веснянками. Тепер, коли науково доказана міграція птахів, символічних вісників весни, пробудження та відродження до нового життя можна побачити на весільних короваях.

   Одягати на свята вишиванку, зустрічати дорогих гостей хлібом-сіллю, вишиті рушники на долю нареченим та ще багато інших традицій об’єднують нас у великій українській родині. Я шаную та підтримую їх. Залюбки вивчаю фольклор на уроках літератури. Сповнена гордістю, що українська земля багата традиціями та звичаями.   

 

Які обереги має твоя родина, з чим вони пов'язані. Текст - розповідь.

Що ти знаєш про народні символи України? Текст-розповідь

Текст – розповідь про весняне свято, яке відзначають в Україні.

Коли і на які свята ти вдягаєш вишиванку? Текст – розповідь.

Про святкування Великодня. Текст – розповідь.

Як святкують Різдво? Текст – розповідь.

Традиції українського народу. Текст-розповідь.