Інші завдання дивись тут ...

Серія "Вчимось разом" до підручника "Українська література 7 клас Авраменко О.М."

1 Займенник Його у вірші «Господь багатий нас благословив» ужитий замість іменника Г Господь

 

2 Провідний мотив вірша «Захочеш — і будеш...» — А утвердження сильної і сміливої особистості

 

3 У рядках «Солодких грон і променистих вин — Доволі на столах Його веселих» використано А персоніфікацію (онака істоти перенесена на неживий предмет «столах … веселих»)

 

4 Фактом із життя О. Ольжича, що найбільше вразив, для мене стала  його активна участь у боротьбі за національну українську  ідею (у 1929 став членом Організації українських націоналістів, згодом очолив культурний сектор організації, а трохи пізніше став заступником голови проводу ОУН) та трагічна загибель у молодому віці від катувань у фашистському концтаборі.

 

5 Розуміння слів вотще, літеплий, розверзається

Вотще (заст.) – даремно, марно (автор закликає кожного докладати власні зусилля в житті свого народу, щоб задуми здійснилися, а не були марними)

Лі́теплий – трохи теплий (кожна людина покликана Богом творити добро).

Розверзається – розкривається (духовно багатий український народ заслуговує на самовизначення)

 

6 У вірші «Господь бага­тий нас благословив» Бог наділив український народ багатьма дарами, «що нікому не одняти: любов і творчість, туга і порив, одвага і вогонь самопосвяти». Сини та дочки українського народу миролюбиві та доброзичливі, працьовиті та творчі, волелюбні та відважні, готові до самопожертви.

 

7 Займенник Його (третя строфа) написано з великої літери згідно конфесійного стилю, бо заміняє слово Бог.

 

8 Вірш «Захочеш — і будеш...» почи­нає дієсловами саме другої особи однини, адже його слова – це звернення з порадою до читача. Ці дієслівні форми досягають ефекту спілку­вання ліричного героя зі своїм  читачем

 

9 Останні два рядки вірша «Захочеш — і будеш...», що звучать «піти чи послати і стать сам на сам з своїм невблаганним сумлінням» закликають поступати по-совісті. За вибір «піти чи послати» не можна викрутитися тільки перед власним сумлінням, а саме воно підкаже правильне рішення та застереже від неправильного

 

10 Поняття та рядки віршів, у яких вони проявляються

Романтичний максималізм – оптимістичний погляд на високе призначення людини з доведенням вимог до максимуму («В людині, затям, лежить невідгадана сила», «Вогонь самопосвяти»)

Сила духу – духовна стійкість, вірність своїм ідеалам («Господь багатий нас благословив дарами, що нікому не одняти», «Захочеш — і будеш», «Іди ж сміливо», «Зрослась небезпека з відважним життям»)

Жит­тєрадісність – стан, що характеризується любов'ю  до життя, радістю та веселістю («І легко тобі», «Ось лине хмара з літеплим дощем, і розверзається врочисте небо»)

Шляхетність – високі моральні якості («Стать сам на сам з своїм невблаганним сумлінням», «Бери один, твойому серцю найхмельніший келих»)

 

11. На ілюстрації до вірша «Господь ба­гатий нас благословив» можна  зобразити таку словесну картину:

  У центрі золота нива, над нею блакитне небо. На вишитому рушникові велике гроно винограду, на кожній ягоді якого написані чесноти нашого народу, якими Господь обдарував його.

 

12.1 Василя Симоненка (1935 – 1965) називають лицарем на білому коні, а Олега Оль­жича (1907 – 1944) — лицарем духу в українській літературі

У наш час лицарем характеризують самовідданого і благородного захисника, виховану і чемну людину.

Симоненко любив український народ, у радянський час пробуджував його національну свідомість («Вибрати не можна тільки Батьківщину», «Україно! Доки жити буду, доти відкриватиму тебе»).

Олег Ольжич боровся за національну ідею та віршами закликав читачів ставати борцями, самопосвятити своє життя ідеї незалежності («Безсмертне – і величне, і ясне-бо», «Захочеш – і будеш», «Зрослась небезпека з відважним життям»).

«Сам автор — патріот, високоосвічена особистість, мужній та діяльний, котрий вірив у незбагненну силу, високі можливості українців у боротьбі за національне визволення й відродження української державності»

«Його лірика – це сповідь воїна, відкритого й чесного в бою, який чітко усвідомлює, що тільки ціною власного життя прокладається шлях до свободи, до виборення права бути органічним складником генетичної пам’яті народу»

«Його ліричний герой – це героїчний образ людини, наділені великою силою духу та мужністю»

 

2.2 З мережі Інтернет підготувати повідомлення про факт із життя поетеси О. Теліги

Коли Олег Ольжич наполягав на виїзді з Києва Олени Теліги та її чоловіка Михайла, членів активу Культурної Референтури ОУН, тоді Олена категорично відповіла: «Є вищі речі від наказу! Тут мусить бути хтось, хто свідомо дивиться смерті в очі і не відступає».

Вранці 9 лютого 1942 року Олену Телігу заарештовують у Спілці письменників по вул. Трьохсвятительській. 21 лютого 1942 поетесу розстріляли у Бабиному Яру разом із чоловіком та однодумцями.

 

2.2.4 Аналіз вірша «Господь багатий нас благословив»

 

2.2.5 Аналіз вірша «Захочеш – і будеш..»

Інші завдання дивись тут ...