Інші завдання дивись тут...

Серія "Вчимось разом" до підручника "Українська література 8 клас Авраменко О.М."

Сторінка 36

1  1838 року Б викуплено поета з кріпацтва

 

2   Гроші для викупу Т. Шевченка з кріпацтва було виручено з продажу портре­та, на якому був зображений    Г Василь Жуковський

 

В уривку «Прилітайте, сизокрилі Мої голуб'ята, Із-за Дніпра широкого У степ погуляти» наявний художній засіб Г епітет

(не гіпербола – перебільшення, не анафора – єдинопочаток, не архаїзм – старовинність)

 

Історія викупу Тараса Шевченка з кріпацтва

 

5  Поета було заарештовано формально як учасника Кирило-Мефодіївського товариства, а фактично за творчість, що закликала повалити самодержавство («за створення підбурливих і найвищою мірою зухвалих віршів»). Вирок був дуже суворим: заслання «під найсуворіший нагляд із забороною писати й малювати» на 10 років. 

 

6 Вірш «Думи мої, думи мої...» сповнений ностальгічного настрою туги за Батьківщиною, відсутності звичного спілкування. Поет був позбавлений свого оточення, права займатися творчістю, далеко від рідного краю і не знав, чи побачить ще його.  

 

7 Мотиви наявні у вірші «Думи мої, думи мої...» 

 

8 У середині поезії автор не випадково використав три крапки:

З киргизами убогими.

Вони вже убогі,

Уже голі… Та на волі

Ще моляться богу.

Він жив на засланні серед убогого, але вільного, киргизького народу. Ця головна цінність уже була забрана в його народу. На засланні ці вільні люди, як і козацтво, слугували моральною опорою для поета слідувати своєму покликанню, не зламатися в каторжних умовах.

 

9 Символічне значення образів степу, вітру й Дніпра

«Прилітайте … із-за Дніпра широкого у степ погуляти». Колись народ Шевченка мав козацьку волю, тепер вільними людьми залишились киргизи у безкрайньому казахському степу. Попри життєві обставини залишатися вірним  своєму покликанню служити рідному народові.

 

10  Ліричний герой називає свої думи «дітками», бо він, як батько, відчуває відповідальність за свої думи, що виливаються в поетичне слово.

 

11  Картину Т. Шевченка «Новопетровське укріплення» можна використати як ілюстрацію до вірша «Думи мої, думи мої...».

Ведучи мову про думи, ліричний герой нагадує читачеві також про своє заслання «не кидайте хоч ви мене при лихій годині». На картині ми бачимо укріплену одиночну споруду на піщаній косі серед моря, десь далеко гори. Поблизу нема жодного поселення.

 

12, 13.1 Епітети у вірші Тараса Шевченка «Думи мої, думи мої...»

 

13.2  Підготуйте мультимедійну презентацію з малярськими роботами Т. Шев­ченка періоду заслання: акварелі "Пожежа в степу“ (1848), «Берег острова Ніколая» (1848), «Крутий берег Аральського моря» (1848-1849), «Місячна ніч на Косаралі» (1848-1849), "Джангисагач" (1848), «Укріплення Раїм» (1848),  «Укріплення Іргизкала» (1848-1849), «Сад біля Новопетровського укріплення» (1854), «Новопетровське укріплення» (1853), «Акмиш-тау» (1851), «Казахська юрта в степу» (1851-1857), картини «Пісня молодого казаха» (1857), «Казахи в юрті» (1848), «Мангишлацький сад» (1851-1852), серії малюнків «Кара колодкою» (1856-1857), «Кара шпіцрутенами» (1856-1857)

Інші завдання дивись тут...

  • влада
    почему здесь тоже самое что и на прошлой странице? ---- Додали нову сторінку
    22 жовтня 2020 14:27