Інші завдання дивись тут...

§ 8. Огляд будови травної системи.

Сторінка 40.

Працюємо з текстом параграфа.

Завдання 1.  Обговоріть із товаришем, чи достатньо ключових слів у наведеному переліку для загальної характеристики травлення. Які слова, на ваш погляд, є зайвими? Перевірте свою думку за текстом першої частини параграфа. Перетравлення, механічна обробка, хімічна обробка, перетворення речовин їжі, всмоктування речовин, тваринні клітини, кісткова тканина, неперетравлені рештки, травлення. Основні процеси травлення: перетравлення (включає механічну обробку та хімічну обробку), усмоктування перетворених речовин, видалення неперетравлених решток.

Завдання 2.  Разом з товаришем сплануйте, як за описом будови стінки травного тракту і мал. 8.2 зробити з пластиліну її модель. Розкажіть про функції кожного шару стінки. Три оболонки: зовнішня серозна з основної сполучної тканини (покриває стінку), середня м’язова з гладеньких м’язів (переміщення та перемішування), внутрішня слизова оболонка вистелена слизовим епітелієм з підслизовим шаром сполучної тканини (слиз захищає, ферменти для хімічного перетравлення, речовини для знешкодження бактерій).

Завдання 3.  Запропонуйте товаришеві назвати й показати на мал. 8.1 органи травної системи в тій послідовності, у якій їжа переміщується травним трактом. Коментуйте роботу товариша, спираючись на опис функції кожного з органів травного тракту, наданий у тексті. Ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник.

Контролюємо себе.

Завдання 1.  Яке твердження є правильним?

а)  Перетравлення їжі — складова процесу травлення.

б)  Перетравлення їжі є процесом травлення. Відповідь аргументуйте.

Травлення їжі включає перетравлення, всмоктування, видалення.

Завдання 2.  Назвіть оболонки травного тракту. Яку функцію виконує м'язовий шар у складі стінки тракту? Три оболонки: зовнішня серозна з основної сполучної тканини (покриває стінку), середня м’язова з гладеньких м’язів (переміщення та перемішування), внутрішня слизова оболонка вистелена слизовим епітелієм з підслизовим шаром сполучної тканини (слиз захищає, ферменти для хімічного перетравлення, речовини для знешкодження бактерій).

Завдання 3. Поясніть за мал. 8.3, як відбуваються перистальтичні рухи стравоходу? Яким є їхнє завдання? Кільцеві м'язи позаду грудки скорочуються, а перед нею розслабляються кільцеві м'язи та скорочуються подовжні м'язи. Завдання перистальтичних рухів: переміщення вперед.

Завдання 4. У якому відділі травного тракту відбувається остаточне розщеплення поживних речовин їжі? У тонкому кишечнику, оскільки кишковий сік товстого кишечника практично не має ферментів.

Завдання 5. Які травні залози постачають свій секрет у тонкий кишечник? Печінка, підшлункова залоза. Секрет постачають також дрібні залози слизового шару стінки кишечника.

Завдання 6*. Підрахуйте, яку максимальну довжину може мати кишечник дорослої людини. Як це пов'язано з його функцією? Найбільша довжина тонкого кишечника (5,75 м) та товстого кишечника (1,5 м). Посилене розщеплення речовин та інтенсивне всмоктування. 

Завдання 7*. Назвіть етапи травлення котлети, яку ви з'їли на сніданок. Механічне травлення, хімічне травлення, всмоктування, виведення.

 

§ 9. Травлення у ротовій порожнині, шлунку, тонкому кишечнику.

Сторінка 44.

Працюємо з текстом параграфа.

Завдання 1.  З'ясуйте, у якій частині тексту використані наведені терміни, яку складову травної системи описують за їх допомогою. Коронка, шийка, корінь, емаль, дентин, пульпа. Будова зубів.

Знайдіть у тексті опис того, яким є значення кожної складової. Покажіть його товаришу. Зовнішня будова зуба: коронка, шийка, корінь. Внутрішня будова зуба: емаль, дентин, пульпа.

Завдання 2.  Скористайтеся текстом підручника й доповніть таблицю.

Поживні речовини їжі

Органи травного тракту

Травні залози, ферменти

Продукти розщеплення

Складні вугле­води (крохмаль)

Ротова порожнина

Ферменти слин­них залоз (амілаза, мальтаза)

Дисахариди

Вуглеводи

Тонкий кишечник

Ферменти кишкового соку (амілази)

Глюкоза

Білки

Шлунок

Ферменти шлункового соку (пепсин)

Амінокислоти

Білки

Тонкий кишечник

Ферменти підшлункового та кишкового соку (трипсин, хемотрипсин)

Амінокислоти

Жири молока

Шлунок

Фермент шлункового соку (ліпаза молока)

Жирні кислоти

Жири

Тонкий кишечник

Ферменти підшлункового та кишкового соку (ліпази)

Гліцерин і жирні кислоти

Завдання 3. Виберіть із наданих запитань три, які ви вважаєте найбільш важливими, і поставте їх товаришу. Нехай він знайде відповіді на них у тексті параграфа.

—  Де відбувається порожнинне травлення? У тонкому кишечнику.

—  За допомогою яких речовин воно здійснюється? Ферментів на мембранах епітеліальних клітин. 

—  Які особливості епітелію кишечнику є пристосуваннями для пристінкового травлення? Кишкові ворсинки та мікроворсинки на них.

—  У якому середовищі відбувається остаточне розщеплення жирів, білків, вуглеводів? У лужному.

Контролюємо себе.

Завдання 1. Що відбувається зі шматочком солодкого пиріжка у вашій ротовій порожнині?  Які речовини на нього діють? Амілаза розщеплює крохмаль на дисахариди, мальтаза розщеплює дисахариди до моносахаридів.

Завдання 2. Поясніть, як відбувається ковтання. Чому під час нього їжа не потрапляє в гортань? 

Процеси під час ковтання:

а) харчова грудка досягає кореня язика;

б) стискаються губи та щелепи;

в) м'яке піднебіння піднімається й закриває носоглотку; 

г) згинається надгортанний хрящ і надгортанник опускається й закриває вхід до гортані; 

д) дихання рефлекторно припиняється (центр ковтання розміщується поблизу центра дихання в довгастому мозку); 

е) отвір стравоходу розширюється, завдяки різкому підвищенні тиску в порожнині глотки, в той час як в стравоході він нижчий;

є) м'язи глотки й стравоходу послідовно скорочуються, проштовхуючи грудочки в стравохід.

Під час рефлексу ковтання піднімається надгортанний хрящ, що закриває отвір у гортань.

Завдання 3. Як змінюється їжа в шлунку й тонкому кишечнику? У шлунку частково перетравлюються білки та жири молока, утворюючи хімус. У кишечнику відбувається остаточне розщеплення усіх поживних речовин та усмоктування в кров простих речовин.

Завдання 4. На які складові їжі діє жовч? У чому особливість її дії? Жовч емульгує (розбиває на краплі) жири для подальшого покращення розщеплення.

Завдання 5. Охарактеризуйте процес пристінкового травлення. Яку роль у ньому відіграють ворсинки й мікроворсинки? Складчаста слизова оболонка утворює кишкові ворсинки до кожної з яких підходять судини кровоносні та лімфатичні. Мембрани клітин епітелію утворюють мікроворсинки, на них прикріплені ферменти. На розгалуженій епітеліальній поверхні відбувається пристінкове травлення.

Завдання 6. У які способи відбувається всмоктування продуктів розщеплення поживних речовин їжі? 

Активний транспорт, пасивний транспорт (дифузія, фільтрація, осмос). Амінокислоти та глюкоза всмоктуються у кров, гліцерин та жирні кислоти спочатку в лімфу, потім у кров.

Завдання 7*. Яким є зв'язок між слизом, соляною кислотою й пепсином у шлунку? Слиз захищає стінку шлунку від агресивної дії соляної кислоти та ферменту пепсину, оберігає від самоперетравлення стінку.

Завдання 8*. Чи потрапить їжа до шлунка, якщо проковтнути її, висячи догори ногами на турніку? Відповідь обґрунтуйте. Так. Оскільки перистальтичні рухи зумовлюють переміщення харчової грудки тільки в одному напрямку від стравоходу до шлунку.

Завдання 9*. На малюнку, розміщеному на початку теми 2 (с. 38), зображено внутрішню поверхню шлунку. Поясніть, чим обумовлена її форма. Шлунок являє собою м’язовий (для перемішування умісту) мішок (для депонування харчових грудок).

 

Інші завдання дивись тут...