Інші завдання дивись тут...

§ 1. ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ ТА ОБМІН РЕЧОВИН В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ — ОСНОВНА ВЛАСТИВІСТЬ ЖИВОГО. ХАРЧУВАННЯ ТА ОБМІН РЕЧОВИН

Контрольні запитання  

Запитання 1.  Які особливі зв'язки є в молекулі АТФ? Як це пов'язано з функцією цієї речовини? Молекули АТФ здатні запасати велику кількість енергії у формі не дуже стійких макроергічних (буквально багатих на енергію) хімічних зв'язків. АТФ тимчасово запасає енергію, а потім вивільняє у клітині в потрібному місці шляхом відщіплення фосфатної групи з утворенням аденозиндифосфату (АДФ). Для синтезу АТФ з АДФ використовується енергія  поживних речовин їжі (переважно глюкози). АТФ акумулює, переносить та віддає енергію.

Запитання 2.  Які речовини з тих, що надходять з їжею, є джерелом енергії? Основними постачальниками енергії є вуглеводи та жири.

Запитання 3.  Як відбувається клітинне дихання? Органічні сполуки окислюються (з утворенням вуглекислого газу і води) і  вивільняють енергію.

Запитання 4.  За допомогою чого відбувається регуляція метаболічних реакцій? За допомогою гормонів. 

Запитання 5.  Які порушення обміну речовин ви знаєте? Діабет, ожиріння, дистрофія.

Завдання 1. На окремому аркуші накресліть таблицю та почніть заносити в неї дані про склад продуктів, які ви споживаєте (з етикеток, наприклад, мал. 1.4). Також заведіть щоденник вашого харчування, у якому регулярно занотовуйте час прийому їжі та кількість спожитих продуктів. Ці дані знадобляться для виконання останнього завдання № 1.

Назва продукту

Склад на 100 г (для напоїв на 100 мл)

Енергетична цін­ність (ккал/100 г)

Білки

Жири

Вуглеводи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 2. ЇЖА ТА її КОМПОНЕНТИ. СКЛАД ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. ЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ КОМПОНЕНТІВ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Контрольні запитання

Запитання 1.  Які функції можуть виконувати білки в організмі людини? 

Функція

Прояв функції

Структурно-пластич­на (будівельна)

Складові органел клітини – ядра, цитоплазми, мемб­рани тощо.

Присутні в кістковій тканині, сполучній.

Незамінний матеріал для утворення власного білка в організмі для його росту й розвитку та відновлення клітин.

Каталітична (ферментативна)

Основний компонент ферментів – речовин (каталізаторів) для прискорення хімічних процесів

Регуляторна

Гормони (здебільшого білки) забезпечують гуморальну регуляцію організму.

Захисна

Антитіла, інтерферон (складові імунної системи) забезпечують виведення токсинів.

Білок крові фібриноген бере участь у зсіданні крові.

Транспортна

Білок гемоглобін бере участь у перенесенні газів.

Складні білки транспортують мінеральні речовини, продукти обміну речовин.

Енергетична

Білки можуть використовуватися як джерело енергії.

Опорна

Білки – складова кісток, хрящів, нігтів, волосся.

Механічна (моторна)

Білки забезпечують скорочення і розслаблення м'язів, роботу внутрішніх органів

Запитання 2.  Які з вуглеводів використовуються як швидке джерело енергії, а які виконують запасальну роль? Глюкоза використовуються як швидке джерело енергії, а запасальну роль виконує глікоген.

Запитання 3.  Які перетворення відбуваються в печінці з білками? З вуглеводами? У печінці відбувається остаточне перетворення амінокислот, під контролем інсуліну утворюється глікоген.

Запитання 4.  Чи потрібні певні запаси жиру в організмі людини? Жири піл шкірою виконують роль теплоізоляційну, глікоген – запасне джерело енергії. 

Запитання 5.  Порівняйте енергетичну цінність білків, вуглеводів і жирів. Які речовини вигідніше запасати у якості резерву енергії? Жири мають більшу енергоємність.

Запитання 6.  До яких порушень може призводити надлишок жирів у харчовому раціоні? Накопичення холестерину в судинах.

Запитання 7.  Які вітаміни відносяться до водорозчинних, а які — до жиророзчинних? Водорозчинні: С, В. Жиророзчинні: А, D, Е, К.

Завдання.

Завдання  1.  Визначте, яким речовинам - білкам, жирам чи вуглеводам - відповідає кожна із запропонованих характеристик: складаються з амінокислот; складаються з гліцерину і жирних кислот; крім Карбону, Оксигену і Гідрогену обов'язково містять Нітроген; відкладаються для резерву в печінці у вигляді глікогену; є основним компонентом м'язів і волосся; нерозчинні у воді; переважно солодкі на смак, у великій кількості містяться у фруктах. Білки (складаються з амінокислот; крім Карбону, Оксигену і Гідрогену обов'язково містять Нітроген; є основним компонентом м'язів і волосся), жири (складаються з гліцерину і жирних кислот; нерозчинні у воді), вуглеводи (відкладаються для резерву в печінці у вигляді глікогену; переважно солодкі на смак, у великій кількості містяться у фруктах).

Завдання 2.  Підготуйте повідомлення (чи інформацію) на тему «Як не втратити вітаміни при зберіганні харчових продуктів та при приготуванні страв».

Завдання 3.  Кафе пропонує на сніданок такі страви: хліб - білий, житній або висівковий; яєчня з беконом, варені яйця або омлет; варені сардельки, салямі або шинка; мюслі з молоком, вівсяна каша з сухофруктами або тости з маслом і джемом; йогурт або сир; солодкі булочки, тістечка або фрукти; кава, чай зелений або чорний (з цукром або без), фруктовий сік. Як буде виглядати ваш "ідеальний" сніданок? Обґрунтуйте свій вибір.

Вівсяна каша з сухофруктами, фруктовий сік.

 

§ З ХАРЧОВІ ТА ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНИ

Контрольні запитання.

Запитання 1. Яких правил раціонального харчування необхідно дотримуватися? Відповідність хімічного складу їжі фізіологічним потребам організму та його енергетичним витратам; забезпечення постійного складу і балансу внутрішнього середовища організму; повноцінність, різноманітність та оптимальна кількість харчових речовин;  збалансованість, тобто забезпечення оптимального співвідношення між різними компонентами продуктів харчування; якість та безпечність харчових продуктів; дотримання правильного режиму харчування, рівномірний розподіл калорійності протягом дня; умови прийому їжі: не слід їсти похапцем, на ходу, перед сном, відволікатися на сторонні справи тощо, оскільки це знижує апетит і пригнічує секрецію травних соків.

Запитання 2. Чому їжу, що містить білки, потрібно споживати щодня? Білки – будівельний матеріал організму, ні жири, ні вуглеводи не можуть перетворюватися на білки. 

Запитання 3. Назвіть два класи мікропоживних речовин та наведіть приклади речовин кожного класу. Вітаміни (А, В, С, D, Е, К), мінеральні речовини (Калій, Натрій, Кальцій, Йод, Селен, Фтор).

Запитання 4. Які проблеми зі здоров'ям можуть виникати за нестачі мінеральних речовин? Наведіть деякі приклади таких порушень. За нестачі Кальцію виникає остеопороз (кістки стають ламкими, страждають зуби), Феруму – малокрів'я (анемія), йоду – збільшення зобу. 

Запитання 5. Які захворювання виникають за нестачі вітамінів С, D, В2? Які ознаки цих захворювань? Нестача вітаміну D спричиняє рахіт (деформація кісток); вітаміну С— цинга (страждає нервова система, шкіра, слизові оболонки, зуби, виникає анемія); вітаміну В1 – хвороба Бері-бері (судоми, параліч), В12 – анемія; Е – дистрофія скелетних м’язів. 

Завдання.

Завдання 1.  Виберіть, які з речовин не можуть синтезуватися в організмі людини: незамінні амінокислоти, замінні амінокислоти, незамінні жирні кислоти, глікоген, жири, вітамін С, вітамін D, вітамін В12. Які з цих речовин не є джерелом енергії? Незамінні амінокислоти, незамінні жирні кислоти, вітамін С, вітамін В12. Вітаміни не є джерелом енергії.

Завдання 2.  Дізнайтесь в Інтернеті про харчування людини за надзвичайних умов (наприклад, космонавтів, альпіністів, дослідників Арктики, під час тривалих подорожей пустелями тощо) та проведіть дискусію на цю тему із однокласниками.

Завдання 3. Проаналізуйте свій щоденник харчування:

а)  Підрахуйте щоденну та середню щоденну кількість спожитих за час спостережень: білків; вуглеводів; жирів; енергії.

б)  Розрахуйте середню кількість прийомів їжі щодня та інтервал між ними.

б) Отримані результати занесіть в таблицю.

г)  Порівняйте отримані результати з даними, наведеними на мал. 1.10 для середньодобової потреби в енергії (з урахуванням статі, віку і рівня фізичної активності), а також з іншими нормами раціонального харчування, про які ви дізналися при вивченні цієї теми.

д)  Зробіть висновки щодо дотримання правил раціонального харчування. Якщо виявлені якісь відхилення від них, запропонуйте потрібні корективи свого раціону та режиму харчування.

Інші завдання дивись тут...