Інші завдання дивись тут...

ТЕМА 5. 

§ 1. ВИДІЛЕННЯ І ОБМІН РЕЧОВИН. БУДОВА СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ

Сторінка 123,

Контрольні запитання

Запитання 1. Які системи органів беруть участь у виділенні та яка їхня роль у цьому процесі?

Системи органів Органи Роль
Сечовидільна система Нирки Очищує кров від непотрібних речовин у вигляді сечі
Покривна система шкіра Виведення води та солей у вигляді поту
Травна система Печінка, кишечник Виведення неперетравлених кишечником решток, нейтралізація токсичних речовин печінкою
Дихальна система Легені Виведення неперетравлених кишечником решток, нейтралізація токсичних речовин печінкою

Запитання 2. Яку роль виконує кров у процесах виділення? Кров транспортує шкідливі речовини до органів очищення: печінки, нирок, альвеол. 

Запитання 3. Яка будова нирок? Де вони розміщені? Нирка — це парний орган бобоподібної форми, розміром з кулак, має два шари – кірковий зовнішній та мозковий внутрішній. Нирки розташовані в задній частині черевної порожнини по обидва боки від хребта на рівні поперекових хребців.

Запитання 4. Які органи забезпечують накопичення та виведення сечі з організму? Сеча накопичується у сечовому міхурі, звідки виводиться сечівником.

Завдання

Завдання 1. Які з речовин є продуктами обміну білків? Вуглеводів? а) вода; б) вуглекислий газ; в) сечовина; г) сульфати. У результаті розщеплення білків утворюється вода, вуглекислий газ, сечовина, сульфати. У результаті розщеплення жирів і вуглеводів утворюється вода та вуглекислий газ.

Завдання 2. Звідки органи виділення відбирають продукти обміну? а) із травного каналу; б) безпосередньо з клітин; в) із крові.

Завдання 3. Розташуйте відділи сечовидільної системи в порядку транспорту сечі: а) сечовидільний канал; б) нирка; в) сечовий міхур; г) сечовід.

1 б) нирка
2 г) сечовід
3 в) сечовий міхур
4 а) сечовидільний канал

 

§ 2. ФУНКЦІЇ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ. УТВОРЕННЯ СЕЧІ

Сторінка 128.

Контрольні запитання 

Запитання 1. Чому нефрон називають структурною і функціональною одиницею нирки? Вони складають основну масу нирок і  здійснюють основні процеси сечоутворення.

Запитання 2. Які основні етапи сечоутворення? У яких частинах нефрона відбувається кожен з етапів? Етапи формування сечі в нефронах:

I — фільтрація в ниркових тільцях (в порожнині капсули нефрона);

II — зворотне всмоктування в канальцях нефрона (каналець І порядку);

III — секреція в канальцях нефрона (каналець ІІ порядку).

Запитання 3. Опишіть механізм утворення перинної і вторинної сечі. У порожнину капсули відфільтровується вода, глюкоза, амінокислоти, мінеральні речовини, вітаміни – первинна сеча. З первиної сечі в звивистих канальцях у процесі реабсорбції назад у кров повертаються потрібні речовини та вода,і після процесу секреції утворюється вторинна сеча. 

Запитання 4. Чому ниркові канальці мають відносно велику довжину? Як це пов'язано з їхніми функціями? Ниркові канальці мають значну довжину, причому збільшення площі всмоктування відбувається за рахунок багатьох ворсинок на їхніх стінках, щоб швидко назад у кров всмоктати воду та поживні реяовини.

Запитання 5. Поясніть, чому вживання алкоголю може привести до надмірної втрати води організмом. Порушення функції якого гормона бере в цьому участь? Вживання алкоголю може порушити водно-сольовий баланс організму,  бо разом зі сечею виділяється багато води. Спирт пригнічує секрецію антидіуретичного гормона гіпоталамусом. Антидіуретичний гормон посилює всмоктування води в канальцях у процесі реабсорбції. 

Завдання.

Завдання 1. За таблицею 5.1 визначте:

а) які речовини є у плазмі крові, але відсутні у первинній сечі;

б) які саме речовини є в первинній сечі, але відсутні у вторинній? Спираючись на знання механізмів утворення сечі, поясніть чому? 

а) білки, жири (в процесі фільтрації в порожнину капсули не проходять великі молекули);

б) амінокислоти, глюкоза (в процесі реабсорбції назад всмоктуються поживні речовини).

Завдання 2. За таблицею 5.1 порівняйте концентрації сечовини і сечової кислоти у первинній і вторинній сечі. Обґрунтуйте причини таких відмінностей. Вторинна сеча концентрованіша від первинної сечі, бо з неї в процесі реабсорбції відбувається зворотне всмоктування в кров води та поживних речовин.

Завдання 3. Рівень антидіуретичного гормона змінюється протягом доби. Коли рівень цього гормона вищий — вночі чи вранці? (Порівняйте об'єм вторинної сечі у різний час доби). 

 

Інші завдання дивись тут...