Інші завдання дивись тут...

§ 1. ЗНАЧЕННЯ ДИХАННЯ. СИСТЕМА ОРГАНІВ ДИХАННЯ

СТОРІНКА 71.

Контрольні запитання

Запитання 1.  Поясніть, у чому полягає значення дихання в житті людини. Організм забезпечується енергією.

Запитання 2.  Кисень надходить в організм з повітря. А де ж «береться» вуглекислий газ, який людина видихає? Кінцеві продукти окиснення – вода та вуглекислий газ.

Запитання 3.  Які органи дихання вистелені війчастим епітелієм? Яка його роль? Повітроносні шляхи: носова порожнина, глотка, гортань, трахея, бронхи. Коливання війок виводить назовні слиз з пилом, шкідливими мікроорганізмами.

Запитання 4.  Глотка — це орган, де перетинаються дихальний і травний шляхи. Яким саме чином їжа не потрапляє в трахею? У момент ковтання отвір у трахею закриває надгортанний хрящ.

Запитання 5.  Поясніть, як формується бронхіальне дерево. У чому полягає біологічне значення такого складного утворення? Багаторазове розгалуження перших гілок бронхів на дрібніші гілки.

Запитання 6.  Чому не спадають стінки трахеї та бронхів? Дуги півколових хрящів захищають від спадання.

Запитання 7.  Поясніть, яким чином утворюються звуки під час мовлення. Звуки формуються під час проходження повітря через голосові зв'язки у нижній частині гортані.

Завдання 1. Проаналізуйте зв'язки між будовою й функціями всіх органів дихання та їхніх окремих відділів. Результати свого аналізу наведіть у формі таблиці:

Орган або окрема структура

Особливості будови

Функція

1. Носова порожнина

Стінки містять залозисті клітини і війчастий епітелій. Містить нюхові рецептори

Очищення, зволожен­ня і зігрівання повітря, сприйняття запахів

2. Гортань і надгортанник

Порожнина, стінки якої утворені парними і непарними хрящами, що рухомо з'єднані зв'язками. Містить голосовий апа­рат із голосовими зв'язками. Надгортанний хрящ закриває вхід у гортань під час ковтання їжі та не дає їй потрапити у дихальні шляхи.

Повітроносна, захисна, звукоутворювальна (під час видихання повітря).

3. Трахея

Розташована спереду стравоходу, має вигляд труб­ки довжиною 8-15 см з 16-20 хрящових напівкілець. Задня стінка утворена непосмугованими м’язами і прилягає до стравоходу. Внутрішню поверхню вистилає слизова оболонка з війковим епітелієм і лімфовузликами

Повітроносна, захисна

4. Бронхіальне дерево

Правий і лівий головні бронхи багаторазово розгалужуються до бронхіол з утворенням бронхіального дерева

Повітроносна, захисна

5. Легені

Парний орган газообміну, права легеня  утворена трьома частками, ліва – двома. Оточені легеневою плеврою з двох листків, у плевральній порожнині плевральна рідина. Складається з альвеол – легеневих міхурців діаметром 0,2 – 0,3 мм, які оточені сіткою кровоносних капілярів. Стінки альвеол утворені одношаровим плоским епітелієм й еластичними волокнами.

Газообмін між альвеолярним повітрям та венозною кров'ю.

 

§ 2. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ.

СТОРІНКА 76.

Контрольні запитання

Запитання 1.  Які відмінності у складі вдихуваного і видихуваного повітря? Чим вони зумовлені? У видихуваному повітрі зменшується вміст кисню, а збільшується вміст вуглекислого газу. Різниця у вмісті цих газів яскраво демонструє споживання О2 і виведення СО2 з організму через органи дихання.

Запитання 2. Які процеси дихання відбуваються у легенях? Які — у крові? А які — у тканинах? У легенях відбувається вентиляція легень та газообмін у альвеолах. У крові відбувається транспортування газів. У тканинах відбувається газообмін. У клітинах відбувається клітинне дихання.

Запитання 3. У якому вигляді кисень і вуглекислий газ транспортуються кров'ю? Кисень переважно транспортується кров'ю у зв'язаному з гемоглобіном стані (у вигляді оксигемоглобіну), тоді як СО2 — у вигляді сполук, розчинених у плазмі крові.

Запитання 4. Опиши весь шлях О2 в організмі людини, починаючи з надходження у носову порожнину. Через повітроносні шляхи кисень атмосферного повітря доходить до альвеол, розчиняється у рідині біля поверхні альвеол, дифундує з альвеолярного повітря у кров, з гемоглобіном транспортується до тканини, дифундує у клітину. 

Запитання 5. Яка причина дифузії газів у легенях (скористайтесь мал. 3.10)? Напрямок і швидкість дифузії визначає різниця концентрацій газів у крові та альвеолярному повітрі.

Завдання 1. Вчимося застосовувати свої знання в життєвих ситуаціях. Олімпійські змагання з бігу по пересіченій місцевості (крос) є дуже виснажливими. Відомі приклади, коли спортсмени під час таких змагань переставали добре орієнтуватися, сходили з дистанції, стикалися один з одним, та інколи навіть починали бігти у зворотному напрямку! Проведіть власне дослідження цієї проблеми за допомогою ресурсів Інтернету, зокрема довідайтесь, чому учасники цих змагань готуються до них за умов високогір'я. Щоб уникнути гіпоксії (кисневого голодування).

Завдання 2. Розташуйте процеси дихання у послідовності їх перебігу (скористайтеся мал. 3.8, 3.10):

Процеси дихання

Послідовність

перебігу

1. Утворення оксигемоглобіну

3

2. Розпад оксигемоглобіну на гемоглобін і кисень

5

3. Проникнення кисню з альвеол у кров

2

4. Проникнення кисню з крові у клітини

6

5. Виведення повітря з легенів (видих)

10

6. Надходження повітря у легені (вдих)

1

7. Транспорт кисню кров'ю

4

8. Клітинне дихання в мітохондрія

7

9. Транспорт вуглекислого газу кров'ю

8

10. Проникнення вуглекислого газу з крові в альвеоли

9

Завдання 3. Вчимося розуміти мудрість природних рішень: як будова легенів забезпечує ефективне виконання функцій? Як би ви побудували легені, які б забезпечували максимальну ефективність газообміну між атмосферним повітрям і кров'ю? Зробили б ви великі чи маленькі повітряні мішки? І як багато?

Візьміть прямокутний пакет для зберігання харчових продуктів, заміряйте його розміри (х — довжина, у — ширина) та розрахуйте загальну площу його поверхні (S1 = 2 • х • у). Максимально наповніть пакетик горошинками та порахуйте їхню кількість (N). Виміряйте діаметр горошинки середнього розміру (D) та порахуйте сумарну поверхню всіх горошинок, що містяться у пакеті (S2 = 3,14 • D2 • N). Порівняйте S1 і S2 та зробіть висновки.

S1 < S2

Інші завдання дивись тут...