Інші завдання дивись тут...

§ 38. ГОЛОВНИЙ МОЗОК.

Контрольні запитання. Сторінка 164.

Запитання 1. Із яких відділів складається головний мозок? У головному мозку виділяють п'ять віддалів: довгастий мозок, задній мозок, середній мозок, проміжний мозок та передній мозок.

Запитання 2. Яка будова та функції стовбура головного мозку? Довгастий мозок, міст, середній та проміжний мозок утворюють мозковий стовбур, який є ніби продовженням спинного мозку. Від мозкового стовбура відходять 12 пар черепно-мозкових нервів, ядра яких залягають у ньому на різних рівнях.

Через мозковий стовбур проходять важливі провідні шляхи, які зв'язують спинний мозок із головним мозком, і навпаки, головний мозок — із спинним. 

Запитання 3. Які функції мозочка? Координації рухів, погодження різних рухових актів, адаптація рухових реакцій до умов навколишнього середовища, регуляція м'язового тонусу, підтримування рівноваги та пози тіла.

Запитання 4. Яка будова та функції проміжного мозку? До складу проміжного мозку входять таламус і гіпоталамус. Таламус відповідає за емоційну регуляцію й пам'ять, регулює сон і неспання, або бадьорість. Гіпоталамус регулює діяльність залоз внутрішньої секреції (бере участь у регуляції обміну речовин, температури тіла, діяльності травної та серцево-судинної систем). 

Запитання 5. Яка будова переднього мозку? Передній мозок складається з двох півкуль, з'єднаних мозолистим тілом. Поверхня великих півкуль утворена сірою речовиною — корою, яка формує звивини та борозни, що збільшують її загальну поверхню.

Запитання 6. Що таке мозолисте тіло? Масивний пучок волокон, що з'єднує дві великі півкулі.

Запитання 7. На які долі поділяють великі півкулі? Які їх основні функції? Великі півкулі головного мозку поділяються борознами на лобну, тім'яну, скроневу та потиличну частки. Функція лобної частки: планування, контроль поведінки людини та регуляція рухів. Функція тім'яної частки: здатність пізнавати довкілля. Функція скроневої частки: аналіз слухової інформації, здатність до мовної діяльності. Основна функція потиличної частки: регуляція зорового сприйняття. 

Запитання 8. Які зміни в поведінці людини спостерігаються, якщо буде ушкоджено її мозочок? Порушиться координація рухів, втрата рівноваги, швидка втома.

Запитання 9. Що відбудеться, якщо буде ушкоджено потиличну частку великих півкуль? Порушиться зір.

Завдання 1. Заповніть таблицю в зошиті.

 

Відділи головного мозку Функції
Довгастий мозок Рефлекторна та провідникова
Мозочок Рефлекторна
Середній мозок Рефлекторна
Проміжний мозок Рефлекторна та провідникова
Передній, або великий, або кінцевий, мозок Рефлекторна, провідникова, психічна

 

 

§ 39. ВЕГЕТАТИВНА НЕРВОВА СИСТЕМА

Контрольні запитання. Сторінка 167.

Запитання 1. З яких відділів складається вегетативна нервова система? Відділи вегетативної системи: симпатичний і парасимпатичний.

Запитання 2. Де розміщені центри вегетативної нервової системи? Центри вегетативної нервової системи містяться у стовбурі головного мозку і спинному мозку.

Запитання 3. Які функції вегетативної нервової системи? Забезпечувати сталість внутрішнього середовища організму. 

Запитання 4. Поясніть, яким чином симпатичний і парасимпатичний відділи працюють у протилежних напрямах. Підвищена активність симпатичного відділу призводить до гальмування парасимпатичного, і навпаки, підвищена активність парасимпатичного відділу сприяє гальмуванню симпатичного.

Запитання 5. Чому вегетативну нервову систему називають автономною? Діє незалежно від свідомості людини.

Завдання 1. Розподіліть перелічені функції вегетативної нервової системи на ті, що відповідають симпатичному та парасимпатичному її відділам: уповільнення роботи серця, підвищення частоти дихальних рухів, зниження рівня глюкози у крові, прискорення перистальтики кишок, розширення кровоносних судин, уповільнення роботи серця, збільшення частоти серцевих скорочень, збудження, відчуття стресу.

Симпатичний відділ Парасимпатичний відділ

підвищення частоти дихальних рухів,

збільшення частоти серцевих скорочень,

збудження, 

відчуття стресу

уповільнення роботи серця,

прискорення перистальтики кишок,

зниження рівня глюкози у крові

розширення кровоносних судин

 

§ 40. ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.

Контрольні запитання. Сторінка 170. 

Запитання 1. Чим зумовлені хвороби нервової системи? Спадковими чинниками та навколишнього середовища.

Запитання 2. Чому органічні хвороби є більш важкими в порівнянні з функціональними? Бо пошкоджуються структури нервової системи.

Запитання 3. Що таке інсульт? Інсульт — це порушення кровопостачання головного мозку, що супроводжується крововиливом у тканини мозку.

Запитання 4. Що є причиною захворювання на менінгіт? Віруси, бактерії, паразитичні черви,  деякі речовини.

Запитання 5. Як запобігти хворобам нервової системи? Уникати стресів, поганого настрою, укусів кліщами, деяких речовин та травм, застуд, кинути шкідливі звички, раціонально харчуватися, вести здоровий спосіб життя.

Запитання 6. Чому хвороби нервової системи є дуже небезпечними? Бо нервова система керує та регулює усі процеси організму.

Завдання 1. Який спосіб життя допоможе людині запобігти виникненню хвороб нервової системи? Зобразіть складові такого способу життя у вигляді схеми чи на малюнку. Загартовування людини (повітряне, водне), фізична праця, фізичні вправи, спорт, здоровий спосіб життя, раціональне харчування, позитивні емоції, не мати шкідливих звичок.

Інші завдання дивись тут...