Інші завдання дивись тут...

Завдання для самоконтролю

Вправа 1 Які загальні властивості для всього класу і індивідуальні властивості мають речовини, формули яких:

a) H2SO4 i H2SiO3 

Кислоти  це рідини (H2SO4) або тверді речовини (H2SiO3), безбарвні, кислі на смак, важчі за воду, більшість розчиняються у воді (виняток H2SiO3).

a) CuO i MgO 

Оксиди металічних елементів  це йонні сполуки, тому є твердими кристалічними речовинами з високою температурою плавлення й кипіння, мають різний колір (MgO - білий, а CuO - чорний), більшість із них не розчиняються у воді.

a) NaOH i Fe(OH)2 

Основи - це тверді речовини, різного кольору (луг NaOH - білого, Fe(OH)2 - блідо-зеленкуватий), без запаху, мають різну розчинність (розчинним є луг NaOH і нерозчинною є основа Fe(OH)2). Луги (NaOH) утворюють прозорі розчини, мильні на дотик, є гігроскопічними, тому їх зберігають закритими, вони їдкі. Розчини й розплави лугів (NaOH)  проводять електричний струм, а нерозчинні основи (Fe(OH)2)  не проводять.

 

Вправа 2 Які кислоти і солі використовують у побуті? У домашній аптечці є аскорбінова кислота (вітамін С), ацетилсаліцилова кислота (аспірин) і боратна кислота (її спиртовий розчин використовують для дезінфекції). Оцет 6%-й або 9%-й водний розчин оцтової кислоти  використовують у побуті для маринування та випічки. Оцтова, лимонна, винна кислоти є смаковими приправами і консервантами. Карбонатна і сульфідна кислоти містяться у складі мінеральних вод. Натрій хлорид (кухонна сіль) незамінна для готування їжі. Натрій карбонат (кальцинована сода) є засобом чищення посуду. Кальцій карбонат (крейду) використовують для побілки стін.

  

Вправа 3 Як ви вважаєте, чому ложки й виделки не роблять з магнію? Бо магній активний метал, наприклад, реагує з гарячою водою.

Інші завдання дивись тут...