Інші завдання дивись тут...

ЛАБОРАТОРНИЙ ДОСЛІД №4

Дія водних розчинів кислот на індикатори

Обладнання: штатив з пробірками, піпетки.

Реактиви: 5%-й розчин хлоридної кислоти, розчин сульфатної кислоти, лакмус, метиловий оранжевий, фенолфталеїн та універсальний індикатор.

ХІД РОБОТИ

1. Відкриваємо посудину з 5%-м розчином хлоридної кислоти. Перевіряємо, чи має вона запах.

2. Наливаємо в чотири пробірки по 1 мл розчину хлоридної кислоти.

3. У першу пробірку додаємо 1–2 краплі розчину лакмусу, у другу — метилового оранжевого, у третю — фенолфталеїну, у четверту — універсального індикатору. Спостерігаємо зміну забарвлення індикаторів на червоний у пробірках, де містяться лакмус, метиловий оранжевий і універсальний індикатор. У пробірці  з фенолфталеїном ніяких змін не спостерігаємо, розчин залишився безбарвним. 

4. Наливаємо в інші чотири пробірки по 1 мл розчину сульфатної кислоти. У першу пробірку додаємо 1–2 краплі розчину лакмусу, у другу — метилового оранжевого, у третю — фенолфталеїну, у четверту — універсального індикатору. Спостерігаємо зміну забарвлення індикаторів на червоний у пробірках, де містяться лакмус, метиловий оранжевий і універсальний індикатор. У пробірці з фенолфталеїном ніяких змін не спостерігаємо, розчин залишився безбарвним.

Висновок: водні розчини кислот змінюють колір індикаторів однаково: лакмус, метиловий оранжевий і універсальний індикатор стають червоними. Дія водних розчинів кислот на індикатори є універсальною. За допомогою індикаторів можна виявити наявність кислоти у розчині. Фенолфталеїном не можна виявити кислоту.

Інші завдання дивись тут...