Інші завдання дивись тут...

Вправа 38 / 29 (2021)

Що таке орбіталь? Частину простору в атомі, де перебування електрона наймовірніше, називають орбіталлю.

Які форми мають s- і р- орбіталі? S-орбіталь має форму кулі феричну), р-орбіталь має форму об'ємної вісімки  (гантелі, причому ядро атома міститься у місці звуження гантелі).

Порівняйте за змістом термін "орбіталь" і слово "орбіта". Слово "орбіта" означає шлях руху небесного тіла навколо чогось, а термін орбіталь  траєкторію, по якій постійно рухаються електрони навколо атомного ядра.

 

Вправа 39 / 30 (2021)

Як розміщені у просторі р-орбіталі одного атома? У просторі вздовж осей х, у, z, тому їх ще називають Рх-, Ру-, Рz-орбіталями.

 

Чому в позначенні s-орбіталі немає індексу (наприклад, Sх)? Бо s-орбіталь не розміщується в просторі на одній з осей координат (наприклад, х), а є сферичною, в центрі координат розміщене ядро атома.

 

Вправа 40 / 31 (2021) Знайдіть відповідність.

1. 

 

2.  

   

3. 

а) заповнена орбіталь;

б) спарені електрони;

в) електрони з протилежними

    спінами;

г) неспарений електрон;

д) порожня вакантна орбіталь.

Відповідь: 1-д), 2-г), 3-а),б),в)

 

Вправа 41 / 32 (2021)

Назвіть характеристики, за якими один електрон може відрізнятися від іншого чи бути подібним до нього. Формою орбіталі, спіном, енергією. 

 

Вправа 42 / 33 (2021)

Енергія якої частинки менша: s-електрона на 1-му енергетичному рівні чи р-електрона на 2-му енергетичному рівні? s-електрона на 1-му енергетичному рівні.

Відповідь поясніть. Чим компактніша орбіталь і чим ближче до ядра перебуває електрон, тим його енергія менша, тому енергія s-електрона на 1-му енергетичному рівні менша від енергії р-електрона на 2-му енергетичному рівні.

 

Вправа 43 / 34 (2021)

Чи завжди енергія електрона 3-го енергетичного рівня більша, ніж електрона 2-го рівня?  Завжди, бо електрони першого енергетичного рівня мають найменшу енергію, другого  вищу, а третього  ще вищу.

Чи зміниться відповідь, якщо порівнювати енергію електрона 4-го рівня і електрона 3-го рівня? Використайте схему 2. Зміниться. Енергія s-електрона 4-го рівня (4s-підрівня) менша від енергії d-електрона 3-го рівня (3d-підрівня), хоча в даному випадку d-підрівень розташований на ближчому до ядра енергетичному рівні.

 

Вправа 44 / 35 (2021)

Який запис дає більше інформації про електрони: електронна формула чи її графічний варіант? Графічний варіант. 

Чому? Дає інформацію не лише про розподіл електронів по орбіталях, а й показує неспарені (валентні) електрони, наявність вакантних орбіталей.

 

Вправа 45 / 36 (2021) 

Серед указаних підрівнів назвіть ті, які в атомі неможливі: 6р, 2d, , 5s.

2d, бо другий енергетичний рівень (вказує коефіцієнт перед буквою) не має d-підрівня, а має тільки s- i p-підрівні.

1р, бо перший енергетичний рівень не має p-підрівня, а має тільки s-підрівень.

Інші завдання дивись тут...