Інші завдання дивись тут...

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

Вправа 1. Похідними яких сполук є жири? Карбонових кислот.

 

Вправа 2. У чому полягає відмінність хімічного складу рідких і твердих жирів? Тверді жири утворюються насиченими карбоновими кислотами, а рідкі - ненасиченими.

 

Вправа 3. Яка хімічна реакція покладена в основу виготовлення маргарину? Реакція приєднання, зокрема, гідрування.  

 

Вправа 4. Які ознаки окиснення жирів? Вони гіркнуть, у них з’являються неприємні запах і смак.

 

Вправа 5. Схарактеризуйте біологічне значення жирiв. Жири - це бiологiчно активні речовини. Вони є складниками клiтин рослинних i тваринних органiзмiв i слугують для них джерелом енергiї. 

 

Додаткові завдання

Вправа 6. На упаковці маргарину написано: «Містить лише рослинні олії». Чи правильно це? Не зовсім.Для одержання маргарину переробляють дешеві олії, риб’ячий і китовий жири. 

 

Вправа 7. У трьох пронумерованих пробірках містяться: олія соняшникова, гліцерол і вода. Запропонуйте спосіб розпізнавання цих речовин.

І спосіб

У три пробірки зі свіжодобутим осадом купрум (ІІ) гідроксиду додаємо запропоновані для розпізнавання речовини. У одній із пробірок утвориться прозорий розчин синього кольору. Це якісна реакція на багатоатомні спирти, тому в цій пробірці міститься гліцерол. 

До двох пробірок з розчином бромної води доливаємо вмістиме двох пробірок, що залишилися. У одній із пробірок спостерігаємо знебарвлення бромної води. У цій пробірці міститься соняшникова олія. Соняшникова олія утворена ненасиченою кислотою, тому наявність в молекулі подвійних зв'язків зумовлює знебарвлення бромної води. Методом виключення робимо висновок, що в третій пробірці міститься вода.

ІІ спосіб

Ці речовини легко розпізнати за зовнішнім виглядом: гліцерол - густа сироподібна рідина без кольору і запаху, олія - жовта рідина із ароматичним запахом, вода - прозора рідина без кольору і запаху.

Інші завдання дивись тут...