Інші завдання дивись тут...

Вправа 29. Які суміші називають розчинами? Розчини — це однорідні суміші змінного складу, що складаються з двох або більше компонентів, один з яких зазвичай є рідким.

Що означає словосполучення «змінного складу» у визначенні розчинів? Розчини можна розділити на індивідуальні речовини (якщо між ними не відбувається необоротних хімічних процесів).

Наведіть приклади. Водний розчин солі або цукру, спиртовий розчин йоду. 

 

Вправа 30. Чим відрізняються за внутрішньою структурою зависі, колоїдні та істинні розчини? У зависях окремі частинки речовини помітні неозброєним оком або у звичайний мікроскоп, саме тому зависі завжди мутні. У колоїдних розчинах розмір частинок речовини значно менший, тому неозброєним оком і навіть у звичайний мікроскоп такі частинки помітити неможливо, тому колоїдні розчини здаються прозорими. У істинних розчинах речовини подрібнені до окремих молекул або йонів, тому вони завжди прозорі.

Як їх можна відрізнити один від одного? Усі колоїдні розчини розсіюють світло (ефект Тіндаля).

 

Вправа 31 Як можна довести або спростувати, що кава та чай — це істинні розчини? За ефектом Тіндаля. Якщо пропускати світло крізь істинний розчин промінь не розсіюється, на відміну від проходження крізь колоїдний розчин, якими є кава й чай, що розсіюють пропущений крізь них промінь

 

Вправа 32. Чи можна суміш із двох газів назвати розчином? Чому? На відміну від механічних сумішей, у розчинах існують певні взаємодії між частинками розчинника й розчиненої речовини. Зважаючи на це, суміші двох газуватих речовин розчинами називати не можна. 

 

Вправа 33. Які спільні й відмінні ознаки істинних розчинів та механічних сумішей?

Спільні: мають змінний склад і їх можна розділити на індивідуальні речовини.

Відмінні: у розчинах, на відміну від механічних сумішей, існують певні взаємодії між частинками розчинника й розчиненої речовини.

 

Вправа 34. Наведіть приклади використання в побуті зависей, колоїдних та істинних розчинів.

Зависі: ліки, на яких написано "перед уживанням збовтати", зубна паста, мило, водоемульсійні фарби, продукти харчування: молоко, вершки, сметана, масло, томатний сік, майонез.

Колоїдні розчини: гелеві засоби для миття, гелеподібні ліки (у їх назвах присутнє слово "гель"), гель для волосся, клеї, курячий білок, продукти харчування: агар-агар, желе, кисіль, желатин, мармелад.

Істинні розчини: спиртова настоянка йоду, столовий оцет, маринад, розчин цукру, розчин солі у воді, газована вода.

 

Вправа 35. Щоб підготувати плодові дерева до зимування, їхні стовбури вкривають такою сумішшю: до 10 л води додають 2 кг вапна, 250 г мідного купоросу, 1 кг глини та 200 г столярного клею. До якого типу дисперсних систем належить ця суміш? Зависі, бо окремі частинки речовини помітні неозброєним оком.

 

Вправа 36. Медичний спирт є сумішшю, у 100 г якої міститься 96 г спирту та 4 г води. Чи можна дати однозначну відповідь, що в цьому розчині є розчинником, а що — розчиненою речовиною? Можна, якщо відомі складові частини розчину. Чому? У сумішах з водою - розчинником є вода. Медичний спирт є концентрованим розчином.

 

Вправа 37. Обчисліть масу води в розчині нітратної кислоти з масовою часткою 20%, який містить 40 г кислоти.

Дано:m(HNO3)=40 г, w(HNO3)=20%

Знайти: m(води)-?

Розв'язування:

1. Знаходимо масу розчину з масовою часткою речовини за формулою: 

m(розчину)=(m(речовини)/w(речовини))•100%

m(розчину)= (m(HNO3)/w(HNO3))•100%=(40 г:20%)•100%=200 г

2. Знаходимо масу води:

m(води)=m(розчину)-m(HNO3)=200 г - 40 г=160 г

Відповідь: m(води)=160 г

 

Вправа 38. Визначте масу води, в якій необхідно розчинити 2 г натрій нітрату, щоб отримати розчин з масовою часткою солі 0,1 %.

Дано: m(NaNO3)=2 г, w(NaNO3)-0,1%

Знайти: m(води)-?

Розв'язування:

1. Знаходимо масу розчину з масовою часткою речовини за формулою: 

m(розчину)=(m(речовини)/w(речовини))•100%

m(розчину)= (m(NaNO3)/w(NaNO3))•100%=(2 г:0,1%)•100%=2000 г

2. Знаходимо масу води:

m(води)=m(розчину)-m(NaNO3)=2000 г - 2 г=1998 г=1,998 кг

Відповідь: m(води)=1,998 кг  

 

Вправа 39. Для фарбування різних покриттів найчастіше використовують так звані нітрофарби (суміші різних забарвлених солей або оксидів зі спеціальною рідиною, що за властивостями нагадує бензин) та водоемульсійні фарби (суміш пігментів з водою та клеєм ПВА). До якого типу дисперсних систем належать ці фарби? Зависі. Як ви вважаєте, якою фарбою безпечніше та зручніше користуватися вдома? Водоемульсійною фарбою користуватися безпечніше, бо вона не є токсичною, адже при висиханні фарби випаровується розчинник - вода. Зручніша тим, що різною концентрацією суміші пігментів можна отримувати діапазон відтінків певного кольору.

 

Вправа 40. Молоко, вершки та вершкове масло — це емульсії, що складаються з води та коров’ячого жиру. Але зовні вони істотно відрізняються. У чому полягають принципові відмінності цих продуктів харчування? Різною є концентрація (масова частка) коров'ячого жиру і вмісту води. Уміст води найбільший у молоці (80%), а найменший у вершковому маслі (18%). 

Інші завдання дивись тут...