Інші завдання дивись тут..

Обладнання: штатив із пробірками.

Реактиви: розчини глюкози та сахарози, CuSO4, NaOH, гліцерол.

ХІД РОБОТИ

Дослід 1. Добуваємо купрум (II) гідроксид: до 1–2 мл розчину лугу в пробірці додаємо кілька крапель розчину купрум (ІІ) сульфату. До осаду, що утворився, додаємо краплинами розчин глюкози до розчинення осаду купрум (II) гідроксиду. Перемішуємо суміш.

Що відбувається? Осад розчиняється.

У який колір забарвлюється розчин? Розчин забарвлюється у яскраво-синій колір.

Спрощено формулу утвореної сполуки можна записати так:

C6H12O6 + Cu(OH)2 → сполука яскраво-синього кольору.

Висновок: молекула глюкози містить п'ять гідроксильних груп –OH, тому вона, подібно до багатоатомних спиртів, взаємодіє зі свіжеосадженим купрум (II) гідроксидом з утворенням розчину яскраво-синього кольору.

 

Дослід 2. До свіжеосадженого осаду купрум (II) гідроксиду, добутого в досліді 1, додаємо краплинами розчин сахарози до розчинення  осаду купрум (II) гідроксиду. Перемішуємо суміш. Що відбувається? Осад розчиняється.

У який колір забарвлюється розчин? Розчин забарвлюється у яскраво-синій колір.

Чи є відмінності у ваших спостереженнях? Ні, немає, ознаки реакцій однакові.

Чи зміняться результати досліду, якщо замість глюкози та сахарози використати гліцерол? Не зміняться. Гліцерол - багатоатомний спирт.  

Висновок: у досліді з розчинами сахарози і гліцеролу, при змішуванні їх зі щойно добутим купрум (II) гідроксидом, так само утворюються розчини яскраво-синього кольору.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК:  глюказа і сахароза, подібно до гліцеролу - багатоатомного спирту, взаємодіє зі свіжеосадженим купрум (II) гідроксидом з утворенням розчину яскраво-синього кольору.

Інші завдання дивись тут.. 

  • аРТЕМ
    норм, помогло
    9 квітня 2024 11:32