Інші завдання дивись тут...

Вправа 1. Чим різняться розчини і неоднорідні суміші речовин? Розчини - це однорідні суміші речовин. У розчинах, на відміну від неоднорідних сумішей, складові частини не можна виявити спостереженням: візуально або за допомогою оптичних приладів.

 

Вправа 2. Чи можна стверджувати, що соки полуниці, чорної смородини є розчинами і містять кілька розчинених речовин? Відповідь аргументуйте. Можна стверджувати. У такому розчині розчинником є вода, а розчиненими речовинами будуть  вуглеводні (глюкоза, сахароза, фруктоза), органічні кислоти тощо.

 

Вправа 3. Які складові частинки містяться у водному розчині кухонної солі? Молекули води Н2О, йони Натрію Na+ і Хлору Cl-.

 

Вправа 4. Розчин, що складається зі 100 г етилового спирту і 30 г води, один учень назвав концентрованим, а інший — розбавленим. Яку рідину кожний учень вважав розчинником? Перший учень вважав розчинником воду, а другий - етиловий спирт. Насправді у водних розчинах розчинником традиційно є вода. У цьому розчині розчинником є вода і її набагато менше, ніж спирту, тому розчин концентрований.

 

Вправа 5. У двох склянках без етикеток містяться вода і водний розчин кухонної солі. Як експериментально розрізнити ці рідини без застосування інших речовин або розчинів? Фізичним методом випарювання: на стінках посудини з розчином кухонної солі залишаться кристалики солі, а стінки посудини з водою будуть чистими.

 

Вправа 6. Які розчини називають колоїдними? Розчини, які містять великі частинки розчинених речовин, скупчення багатьох атомів чи молекул, називають колоїдними. Чим вони відрізняються від істинних розчинів? Колоїдні і істинні розчини відрізняються: частинками у складі розчинів (скупчення атомів, молекул, йонів і окремі атоми, молекули, йонни), розмірами частинок (від 1 до 100 нм і менше 1 нм), можливістю виявити візуально (відбивають світло, створюючи світловий промінь, і не відбивають світло), зберіганням (з часом виникає процес коагуляції і надзвичайно стійкі у закритій посудині).

 

Вправа 7. Про що свідчить відсутність видимого шляху проходження світла крізь водні розчини глюкози, натрій гідроксиду? Про те, що ці розчини не є колоїдними. Ці розчини істинні.

 

Вправа 8. Наведіть приклади застосування розчинів (колоїдних та істинних) у побуті. Цукровий сироп, маринад для засолки, спиртова настоянка йоду, столовий оцет, гелеві засоби для миття посуду, гелеподібні ліки (у їх назвах присутнє слово "гель"), гелеві косметичні засоби, клеї, розчин солі, продукти харчування: агар-агар, желе, кисіль, желатин, мармелад, газована вода.

Інші завдання дивись тут...