Інші завдання дивись тут...

1. Назвіть відомі вам природні джерела вуглеводнів. Природними джерелами вуглеводнів є природний і попутний нафтовий гази, нафта, вугілля.

 

2. Назвіть основні продукти перегонки нафти. Бензин, лігроїн, гас, газойль, мазут.

 

3. У чому полягає цінність природних джерел вуглеводнів? Є джерелом теплової енергії та цінною хімічною сировиною.

 

4. Якими природними джерелами вуглеводнів багата Україна? Родовищами природного газу в Карпатському, Дніпровсько-Донецькому та Причорноморсько-Кримському регіонах. Покладами кам'яного вугілля в Донецькому та Львівсько-Волинському кам’яновугільних басейнах. 

 

Вправа 128. Складіть схеми застосування вуглеводнів:

а) метану; Метан застосовують як паливо у побуті (обігріву приміщень, приготування їжі) та промислових процесах, пальне для двигунів внутрішнього згоряння; продукти хімічних перетворень метану: вуглець (сажу) застосовують для виготовлення гуми, друкарських фарб; водень — у синтезі амоніаку; хлорометан - в органічному синтезі; дихлорометан — як розчинник у лабораторіях, у рідинах для зняття лаку та знежирення поверхонь, під час виготовлення швидкорозчинної кави та екстракту хмелю; трихлорометан (інша назва — хлороформ) є цінним розчинником у виробництві ліків і барвників, довгий час використовували в медицині як знеболювач під час хірургічних операцій; тетрахлорометан — як розчинник для жирів та смол, як засіб гасіння вогню у військовій та авіаційній техніці.

б) етину. Етин застосовують в органічному синтезі оцтової кислоти, ацетальдегіду, етанолу. Він є сировиною для виробництва пластмас, полівінілхлориду, синтетичних каучуків, барвників, клеїв, розчинників, лікарських речовин, штучних волокон, лакофарбових матеріалів, добування запашних речовин для парфумерних засобів, використовується в ацетиленових пальниках для зварювання й різання металів.

Інші завдання дивись тут...