Інші завдання дивись тут...

Реактиви: порошок крохмалю, спиртовий розчин йоду, вода (холодна і гаряча)

Обладнання: хімічні склянки, скляні палички, піпетки, пробірки.

ХІД РОБОТИ

Дослід 1

Насипте на дно хімічної склянки невелику порцію крохмалю. Долийте води об'ємом 4-5 мл і розмішайте скляною паличкою. Що спостерігаєте? Крохмаль осідає на дно склянки. Зробіть висновок про розчинність крохмалю у воді. У холодній воді крохмаль не розчиняється.

 

Дослід 2

Налийте у другу склянку гарячої води об'ємом 15 мл і швидко влийте суміш крохмалю з холодною водою. Що спостерігаєте? Крохмаль набрякає, утворюючи клейстер. Поясніть, що відбувається з крохмалем у гарячій воді. Утворюється колоїдний розчин.

 

Дослід 3

Відлийте у пробірку трохи клейстеру з попереднього досліду. Піпеткою крапніть кілька крапель спиртового розчину йоду. Що спостерігаєте? Спостерігаємо появу синього забарвлення. Зробіть висновок. Утворення речовини синього кольору свідчить про наявність крохмалю.

 

Дослід 4

Крапніть спиртовий розчин йоду на шматок білого хліба, зріз картоплі, пшеничне та кукурудзяне борошно. Що спостерігаєте? Спостерігаємо появу синього забарвлення. Зробіть висновок. Утворення речовини синього кольору свідчить про наявність крохмалю.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК: Крохмаль нерозчинний у холодній воді, у гарячій воді утворюється крохмальний клейстер. Якісною реакцією на крохмаль є поява синього забарвлення під час дії йоду.

Інші завдання дивись тут...