Міркуванння

      Навчатися та збагачуватися знаннями – велике надбання, яке дане тільки людині. 

     Тому треба бути нею у повній мірі. А для цього треба наполегливо вчитись, виконувати домашнє завдяння, бути старанним, багато читати, пізнавати світ. Знання допомагають стати справжніми майстрами своєї справи. Зробити нові відкриття. Збирати багатий урожай, виводити нові породи тварин та сорти рослин. Знання є різні, вони також допомагають жити. Герої казок та легенд вчать нас бути гарними людьми. Задушевна пісня заспокоює. Знаючи прикмети, можна передбачити погоду. Знання про поведінку на природі допомагає зберегти її.   

      Тому треба прагнути багато знати. 

 

Вік живи — вік учись

     У народі кажуть: «Вік живи — вік учись». Я погоджуюся з цим твердженням.

     По-перше, людині розумовою або фізичною працею доводиться заробляти на прожиття. А будь-яка робота потребує умінь, навичок, досвіду. По-друге, знання допоможуть знайти вихід у будь-якій ситуації, бути цікавим співрозмовником, жити цікаво і змістовно. По-третє, вони є важливим кроком до самовдосконалення, невід’ємною частиною вихованої людини. По-четверте, оскільки знання безмежні, їхнє опанування вимагає багато часу. 

     Отже, життя потребує знань, тому вік учись.

 

Діалог

— Привіт, Тарасе!

— Привіт, Василю!

— А ти сьогодні радо спішив до школи?

— Ні. На жаль, я не підготувався до наступного уроку. Не вистачило часу.

— Пощастило тобі. Надолужиш на перерві. Проте слід старанно вчитися.

— Чому?

— У школі ми здобуваємо знання, пізнаємо світ. Це допоможе в майбутньому вибрати професію. Адже знання допомагають стати справжніми майстрами своєї справи.

— До майбутнього так далеко. Навіщо себе перевтомлювати знаннями зараз.

— Я вважаю, чим більше знає людина, тим швидше і легше вона знайде вихід зі складної ситуації. Наприклад, знаючи прикмети, можна передбачити погоду. Знання про поведінку тварин допомагає правильній турботі за домашніми тваринами. А нещодавно я з татом був у лісі. Ти не повіриш, що по моху на стовбурах дерев ми зорієнтувалися, в якій стороні наш дім.

— Згоден, що знання допомагають. Тоді можна вивчати те, що пригодиться у житті.

— А я вважаю, що треба знати багато всього, щоб, наприклад, стати цікавим співрозмовником. Така людина може  дати добру пораду, матиме друзів.

— Так. Мій друг Сашко дуже цікавий. Він може розповісти багато захоплюючих історій. Ми залюбки слухаємо його. Усі хочуть з ним дружити.

— Навчатися та збагачуватися знаннями – велике надбання, яке дане тільки людині.

— Я зрозумів. Треба прагнути до знань.

  

Дорога до знань для школяра

 

  • Женя
    Треба вчитися писати
    30 березня 2015 20:34
  • Яся
    Я отличница
    2 березня 2016 19:17