Калина - розлогий кущ. 

   З настанням осені змінює колір листків від зеленого до жовто-багряного. У вересні дозрівають ягоди і все дужче наливаються  рум'янцем. Саме восени починає хвалитися своїм багряним намистом красуня калина. Пізньої осені кожне тремтливе листя покине свою гілочку, а яскраво-червоні кетяги ще довго прикрашатимуть рослину. Після перших заморозків ягоди стануть смачними ласощами для птахів.

   Ось такою особливою є калина восени.

 

***

 

    Осінь по-своєму барвить розлогий кущ.

   На початку осені калина ще в зелено-оранжевому вбранні. Серед листя легеньким рум'янцем починають наливатись ягоди. Згодом вона вже золота. Серед багряного листя не так уже помітні її ягоди. Вперто коротшають дні та наступає прохолода. Листочки вже не можуть міцно триматися за свою гілку. У прощальному танці падають додолу.

   І настає для калини час показати всю красу свого яскраво-червоного намиста.

 

***

 

    Восени по-своєму змінюється калина.

  Спочатку вкривається позолотою зелене вбрання. Червоним яскравим рум'янцем наливаються ягоди. Листя з кожним днем уже не так міцно тримається гілки. Коли воно облетить від найменшого поруху вітру, деревце ще довго милуватиметься своїм червоним  намистом.

   Отак і чекатиме воно перших заморозків, щоб ягоди стали смачнішими.

 

***

План

1. Де росте калина?

2. Яка калина восени?

3. Кого приваблює кущ калини?

4. Як народ величає калину?

 

    На нашій землі гарно приймається і росте калина. Вона росте на всій території України. Калина – багатьом відома лікарська рослина.

    Восени калина красується розкішним осіннім вбранням з багряним листямПишний кущ з тонким галуззям милує людське око. Трилопатевим листям вітається з перехожими. Восени дозрівають плодиЧервоні плоди наливаються соком. Важкі кетяги калини видно здалеку. Кущ прибрався в коштовне намисто.

   Люди збирають цілющі плоди рослини. Узимку червоні ягоди стають смачною поживою для осілих птахів.

   Багряна калина восени! Карина, калена, калинина – місцеві назви рослини.

 

Що ти знаєш про калину

Опиши кетяг калини чи горобини