Наші предки вважали кущ священним, наділеним чарівними якостями. Вони висаджували його біля криниці, могил, на подвір’ях своїх осель.

   Калина – це символ українського народу. Її оспівували в народній творчості, наділяючи рослину художніми образами. Кущ калини символізує духовний потяг до своєї землі, безсмертність роду. Коли калина прикрашає весільні короваї, вона уславлює дівочу вроду, кохання. Її білий цвіт – це дівоцтво, наречена. Нескореність вільної України за довгі роки визвольної боротьби з поневолювачами була пролита кров'ю. Саме її краплі нагадують червоні ягоди рослини. Гіркота калинових ягід асоціюється з гіркотою розлуки. Піднята зі землі гілка символізує національне відродження.

   Калину здавна вважали оберегом української родини. Кущі висаджували біля криниць, гілки тримали в оселі, ними оздоблювали весільні короваї, на свята заготовляли. Люди вірили, що рослина обов’язково захистить від усякого зла.

   Також калина – лікувальна рослина з цілющими властивостями для організму людини. Усі частини цієї рослини – кора, кісточки, ягоди, квіти і листя – допомагають покращувати здоров'я.

   Кущ калини стане окрасою будь-якого пейзажу. Вона також росте на моєму подвір'ї.

   Узимку ягодами живляться дрозди, омелюхи, снігурі.

 

 

• Калина звичайна, червона калина (місцеві назви: карина, калена, калинина) — високий гіллястий кущ за­ввишки 2-4 м з сірою корою.

• Гарний плодовий і декоративний чагарник росте на всій території України, по берегах рік і водойм, найкра­ще росте на добре зволожених місцях.

• Пагони зеленувато-сірі з великими бруньками. Квіти зібрані у плоскі суцвіття. Плоди схожі на ягоди, червоні.

• Квітне у травні — червні, плоди достигають у вересні.

  

Що ви знаєте про калину як символ українців?

Опис калини

Калина навесні

Кетяг калини

Образи – символи фольклору

Без верби і калини немає України

Калина восени

КАЛИНА-ДІВЧИНА (легенда)

Червона калина - корисна рослина