Спостереження за веселкою

      Побачити над рідним містечком одночасно дві веселки – це захопливе видовище.

    Спершу я була засмучена. Щойно зібралась на прогулянку, аж раптом надбігла хмара. Незабаром вже грайливо дощик постукував по нашій шибці. Але сонце заманливо кликало на вулицю. Як тільки дощ вщух, одразу вибігла на вулицю. Над селом сімома кольорами піднялись дві веселки, ніби про щось весело гомоніли між собою. 

    Засміялась після дощу веселковими барвами природа. Радісно стало й мені.

 

Спостереження за граками

   Мені запам’яталось спостереження одного літнього дня за граками.

  У цей час шовковиця в нашому дворі щедро обдаровує нас урожаєм. Розлоге дерево досить високе, тому зривають ягоди з нижніх гілок. На вершечку дерева на довгий час мають багато поживи пташки. 

  Одного разу наша сім'я поралась на подвір'ї. Після роботи сіли перепочити на лавку неподалік шовковиці. Коли на гілку сіла пташка, схожа на ворону, батько порадив поспостерігати за нею. Проте вона швидко десь зникла. Те, що сталося потім, просто вразило мене! Над шовковицею закружляла незвичайна темна хмара. Безліч пташок зручно обсіли дерево і спритно клювали  чорні соковиті ягоди. Через деякий час вони дружно полетіли геть. Так за  коротку мить наша шовковиця позбулася свого спілого намиста.

  Потім батько розповів мені багато цікавого про граків. Саме вони тоді навідались до нас на подвір'я.

 

Спостереження за осіннім небом

    Мені доводилося спостерігати за осіннім небом.

    Воно завжди різне. Найчастіше небо хмурне і зажурене від череди сіруватих хмар. Коли зрідка усміхається сонце, тоді воно також стає радісним. Темні хмарища роблять небо грізним і тривожним. Сумне воно, проводжаючи птахів у вирій. Загадкове, коли розглядає  срібні нитки бабиного літа.

   Якщо придивитися до неба, то воно викликає різні емоції. 

 

Як я спостерігав за комахами

   Якось на прогулянці у парку я побачив дуже високий земляний насип.

   Мама підказала, що ми зустріли житло мурах. Вони живуть великими сім’ями, тому їм потрібні великі хатки. А ще сказала, що не можна руйнувати мурашники, адже їхні господарі дуже корисні.

    Ми вирішили поспостерігати за комахами. Вони безперервно снували туди-сюди. Тягнули усередину сухі гілочки, невеличкі шматочки кори дерев, грудочки ґрунту, мох, насіння рослин тощо.

     Так я зрозумів, чому мурах вважають дбайливими, а працьовитих людей можуть порівнювати із цими комахами.

 

ФІЗИЧНІ ЯВИЩА

Чи доводилося тобі бачити веселку?