Інші завдання дивись тут...

Завдання 1

Хімія — це наука про речовини та їх перетворення.

Хімія тісно пов’язана з іншими природничими науками, що зумовлює виникнення суміжних галузей: фізична хімія, хімічна екологія, біохімія, геохімія, агрохімія.

 

Завдання 2

Що є предметом вивчення хімії? Хімічні елементи та їхні сполуки, хімічні перетворення речовин і ті закономірності, які пояснюють ці перетворення.

Завдання сучасної хімії:

— створення нових матеріалів з унікальними властивостями;

— розроблення нових лікарських препаратів і методів лікування різних захворювань;

— розроблення більш екологічно чистих методів виробництва та очищення середовища;

— виготовлення батарей для сонячних елементів та акумуляторів;

— розвиток наноматеріалів і нанотехнологій, що мають застосування в електроніці, медицині, косметиці та інших галузях;

— мінімізація негативного впливу хімічних процесів на здоров’я людей і навколишнє середовище.

Які завдання сучасної хімії є, на вашу думку, першочерговими? Розвиток наноматеріалів і нанотехнологій. Чому? Мають застосування в електроніці, медицині, косметиці та в багатьох інших галузях. 

 

Завдання 3

Використовуючи додаткові джерела інформації, відшукайте походження слова «хімія». Що воно означає? Є декілька версій. За однією з них слово «хімія» має спільний корінь з стародавньою  назвою Єгипту — Хем, що означає «єгипетське мистецтво», бо хімічні знання у стародавніх народів асоціювалися з Єгиптом. За іншою версією — походження слова «хімія» старогрецьке, що означає "мистецтво виділення соків". У грецькій мові сік, про який йдеться, міг означати й розплавлений метал, тож слово "хімія" може означати "мистецтво  виплавляння металів". Також припускають, що слово "хімія" походить від "Хемес" — імені легендарного мудреця Гермеса Трисмегіста. За легендами, на його могильній плиті був викарбуваний рецепт виготовлення філософського каменю  засобу, що перетворює будь-який метал на золото.

 

Завдання 4

Доведіть, що хімія — природнича наука. Природознавство інтегрує наукові знання про будову й властивості неживих і живих природних об’єктів та перетворення, що відбуваються в природі. Наприклад, фізика досліджує елементарні частинки, фізичні тіла та явища, їх взаємодії. Біологія — живі організми та зміни, що в них відбуваються. А хімія вивчає речовини та їх перетворення. Отже, хімія так само, як фізика, біологія, географія формує цілісне уявлення про світ, природу, взаємозв’язки між речовинами та явищами, суть яких полягає в перетворенні речовин. 

 

Завдання 5

Наведіть приклади хімічних речовин, які ви використовуєте щодня. Поліетилен, пластмаса, скло, гума, мило, лаки, фарби, волокна, ліки, вітаміни тощо.

 

Завдання 6

Пригадайте, які хімічні перетворення ви спостерігали та обговорювали на уроках «Пізнаємо природу» («Природничі науки» або «Довкілля») у 5-6 класах? Гасіння соди оцтом, процеси горіння, процеси гниття.

Свідками яких хмічних перетворень ви були у повсякденному житті (у кулінарії, медицині, побуті тощо)? Сквашування молока, гниття продуктів, вицвітання тканини на сонці, іржавіння заліза, підгоряння їжі. 

 

Завдання 7

Пригадайте випадок із вашого повсякденного життя (або змоделюйте його), який доводить необхідність знань із хімії. Обговоріть його з однокласниками/однокласницями. Безпечне користування побутовими засобами. Ідка речовина подразнює шкіру та очі, тому потрібно використовувати засоби індивідуального захисту, наприклад, працювати з деякими побутовими засобами в спеціальних рукавицях.

 

Завдання 8

Проаналізуйте, у яких галузях промисловості та господарства вможна використати знання з хімії. Металургія, геологія, агрономія, будівництво, фармація, кулінарія тощо.

Яке значення ці галузі мають для людини? Розвідування закономірностей утворення і розміщення корисних копалин та їх переробка на цінні продукти такі, як метали, їхні сплави, паливо з метою використання в народному господарстві; забезпечення сільського господарства мінеральними добривами та засобами захисту рослин від шкідників для підвищення врожайності рослин; забезпечення виробництва будівельних матеріалів, медикаментів, харчових добавок і консервантів, синтетичних тканин, пластмас, фарб, миючих засобів тощо.

 

Завдання 9

Які, на вашу думку, завдання необхідно вирішувати хімікам / хімікиням для:

розроблення нових методів лікування онкозахворювань; Розроблення нових лікарських препаратів і методів лікування.

створення куленепробивних жилетів; Створення нових матеріалів з унікальними властивостями.

використання альтернативних джерел енергії; Виготовлення батарей для сонячних елементів та акумуляторів.

конструювання очисних споруд. Розроблення більш екологічно чистих методів виробництва та очищення середовища.

 

Завдання 10

Уявіть собі, що вас, як хіміка/ хімікиню, запросили працювати в лабораторію, яка займається розробкою вакцин. У одній із таких лабораторій були створені вакцини від туберкульозу, дифтерії, правця, поліомієліту та COVID-19.

1) Поясніть, що таке вакцина? Чи вакцинувались ви? Вакцина  це препарат, який містить ослаблені або вбиті збудники інфекційних хвороб чи продукти їхньої життєдіяльності, їхні синтетичні аналоги. Так, я вакцинувався.

2) Використовуючи додаткові джерела інформації, дізнайтеся в якому році була створена вакцина, для кожного із зазначених у тексті захворювань та впорядкуйте ці події в хронологічному порядку. Туберкульоз (1921 р.), правець (1927 р.), дифтерія (1949 р.), поліомієліт (1955 р.), COVID-19 (2020 р.).

 

Завдання 11

Дайте коротку характеристику стану довкілля у вашому регіоні. Напишіть мінітвір (7-8 речень) на тему «Три простих поради, які допоможуть зберегти довкілля». 

 

Завдання 12

Складіть ментальну карту «Хімія в житті людини».

 

Перевірте себе

Знайдіть і виправте помилки, якщо вони є в даних твердженнях:

а) Хімія не пов’язана з іншими природничими науками.

б) Хімія — це наука про речовини та їх перетворення.

 

ГРА "Історія хімії" ПЕРЕВІР СЕБЕ

Становлення хімії як науки почалося:

а) у Давньому Єгипті

б) з відкриття Періодичного закону

в) з відкриття закону збереження маси

г) ще в часи первісних людей

 

Одним із завдань сучасної хімії є:

а) перетворення речовин

б) створення надміцних матеріалів

в) пошуки філософського каменю

г) створення нових відтінків у кольоровій гамі

 

3 Увідповідніть (позначено однаковим кольором) періоди становлення хімії та завдання тогочасних «хіміків»:

1) Стародавній Єгипет

2) Середньовічна Європа

3) Давня Греція

4) Китай

а) видобуток металів з руд

б) створення філософського  каменю

в) виробництво декоративної косметики, парфумів

 

Відповідь: 1) — в); 2) — б); 3) — а)

 

4 Розгадайте кросворд, використовуючи додаткові джерела інформації. Слово по вертикалі: ХІМІЯ

1) Псевдонаука Європи, що мала на меті одержати філософський камінь. АЛХІМІЯ

2) У якій країні в давні часи вперше добували метали з руд? ГРЕЦІЯ

3) Жерців можна назвати першими хіміками Єгипту. Саме вони брали участь в обрядах поховання фараонів. Як називається процес, у результаті якого тіло фараона зберігалося ще багато років після смерті? БАЛЬЗАМУВАННЯ

4) Давньогрецький філософ, який розвинув вчення про атоми. ДЕМОКРІТ

5) Як називається галузь промисловості, що займається виплавленням металів з руди? МЕТАЛУРГІЯ

Інші завдання дивись тут...