Інші завдання дивись тут...

Завдання 1

Виконуйте лише ті хімічні досліди, які погоджені з учителем/учителькою.

Починайте роботу після перевірки обладнання, посуду та реактивів, необхідних для виконання дослідів. Без указівки вчителя не змішуйте невідомі речовини.

Під час нагрівання розчинів у пробірці користуйтеся спеціальним тримачем.

Жодних речовин не пробуйте на смак!!!

Для інформування про можливу небезпеку використовують спеціальні позначення.

 

Завдання 2

У якій кількості потрібно брати речовини для досліду? У кількості, яка вказана в інструкції.

Як правильно нюхати речовини? Обережно, не нахиляючись над пробіркою і не вдихаючи на повні груди, а направляти до себе пару або газ помахом руки.

Що робити із залишком узятого реактиву? Залишок узятого реактиву не можна зливати (зсипати) назад у посудину, де він зберігався, а слід зливати (зсипати) в окрему банку чи посудину для зливу.

 

Завдання 3

Поясніть, чому потрібно виконувати тільки ті досліди, які погоджені з учителем / учителькою? Щоб правильно провести дослід, щоб знати які реактиви необхідно взяти і в якій кількості. Щоб уберегтися від можливих негативних наслідків від неправильно проведених дослідів.

 

Завдання 4

Обґрунтуйте, чому посудину, з якої взяли реактив, потрібно відразу ж закрити корком. Бо можна випадково розсипати чи розлити реактив або отруїтися випарами летких речовин.

 

Завдання 5

Наведіть приклади хімічних речовин, які ви використовуєте на кухні щодня. Цукор, сіль, крохмаль, оцет, лимонна кислота, мийний засіб.

Яких правил ви дотримуєтеся в разі користування ними? Після використання закриваю посудини, в яких речовини зберігаються. Поводжуся обережно з леткими речовинами, щоб випадково не потрапили в очі. Мийні засоби тримаю окремо від харчових продуктів. При їх використанні працюю в рукавицях.    

 

Завдання 6

Поясніть, яких правил ви щодня дотримуєтеся під час користування засобами побутової хімії. Уважно читаю етикетку, інструкцію до засобу побутової хімії, термін придатності, способи правильного використання й утилізування. Зберігаю в закритій тарі, в недоступних для дітей місцях, подалі від джерел тепла і вогню. Використовую їх в добре провітрюваних приміщеннях, з агресивними засобами працюю в засобах індивідуального захисту (маски, рукавиці). Аерозолі і спреї не розпилюю поблизу відкритого вогню.

Засоби побутової хімії — це мийні засоби, засоби для чищення, дезінфекції, виведення плям, відбілювачі, освіжувачі повітря та ароматизатори, засоби боротьби зі шкідниками рослин і тварин, лаки, фарби тощо.

 

Завдання 8

Опишіть алгоритм дій у разі виливання реактиву на парту. Одразу зверніться до вчителя або лаборанта і повідомте, що сталося. Розлитий реактив зливати назад у посудину, в якій він зберігався, категорично забороняється.

 

Завдання 9

Уважно розгляньте позначення. Про які правила безпечного поводження з речовинами вони інформують?

Рис. 1 Забороняється заглядати в посудину, в яку наливають реактив;

Рис. Забороняється зберігати та вживати їжу в кабінеті хімії;

Рис. Забороняється зливати використані реактиви в раковину;

Рис. Забороняється міняти місцями корки від різних банок та склянок;

Рис. Забороняється користуватися невідомими реактивами (без етикеток і назв);

Рис. Забороняється залишати відкритими банки та склянки з реактивами;

Рис. Забороняється самовільно зливати або змішувати залишки реактивів;

Рис. Забороняється залишок узятого реактиву зливати (зсипати) назад у посудину, де він зберігався.

 

Завдання 10

Укажіть дії учнівства, які не відповідають правилам безпечної поведінки в кабінеті хімії.

учень забіг в кабінет та кинув портфель на парту; 

учениця розчісує коси під час виконання експерименту; 

учениця ретельно вимила руки після уроку хімії;

учень змішав усі реактиви в одній посудині;

перед уроком учениця пригостила свою подругу яблуками, виклавши їх на парту;

учень закрив корком посудину, з якої щойно взяв реактив.

 

Завдання 11

Намалюйте ситуативні картки, на яких кішка Селена дотримується правила, що зазначене вказівним знаком (на ваш вибір). Знай місце розташування в кабінеті хімії протипожежних засобів й аптечки, умій ними користуватися.

 

Завдання 12

Ретельно розгляньте етикетки засобів побутової хімії, які є у вашій оселі. Намалюйте в зошиті знайдені на них позначки небезпечних речовин. Запишіть значення кожної з них. Поясніть дорослим, як потрібно користуватися цими засобами.

Знак "Їдка речовина" може міститися на засобах чищення каналізаційних труб і свідчить про наявність у їхньому складі лугів чи кислот, що роз'їдають шкіру. Словесно означає «запобігати потраплянню на шкіру і в очі»,  тому при роботі з цими засобами слід користуватися рукавицями.

Знак "Вогненебезпечно" можуть містити засоби для виведення плям, полірування, препарати для догляду за виробами зі шкіри, засоби для чищення, а також препарати в аерозольній упаковці і свідчить про те, що засоби є легкозаймистими речовинами. Словесно означає "берегти від вогню", тому при роботі з ними, наприклад, не розпилювати поблизу відкритого вогню.

Знак "Шкідлива речовина" трапляється на упаковках миючих засобів і свідчить про наявність в них шкідливих для здоров’я алергічних речовин. Для запобігання алергічним реакціям слід користуватися рукавицями. 

Знак "Токсична речовина" трапляється на упаковках фарб, розчинників і свідчить про те, що засоби небезпечні і містять отруйні речовини, тому їх слід використовувати лише в добре провітрюваному приміщенні.

 

Перевірте себе

Знайдіть і виправте помилки, якщо вони є в даних твердженнях:

а) Інформаційні Вказівні знаки застерігають від можливої небезпеки. Вказівні Інформаційні знаки нагадають правила техніки безпеки під час роботи в кабінеті хімії.

б) Знаки маркування поділяють на групи: хімічні, попереджувальні; інформаційні; безпечні, побутові, вказівні; заборонні.

в) У разі потрапляння розчину кислоти або лугу на руки негайно змийте уражене місце великою кількістю протічної води та обробіть його нейтралізуючим розчином (2% розчином оцтової кислоти соди або 2% розчином соди оцтової кислоти відповідно).

Інші завдання дивись тут...