Інші завдання дивись тут...

Завдання 1

Закінчіть речення:

Здебільшого хімічні досліди виконують у скляному посуді, іноді — в порцеляновому і досить рідко в посуді із кварцу, металу та інших матеріалів.

Хімічний посуд, виготовлений із термостійкого скла, маркують фігурою (квадрат, коло, трикутник тощо), а також спеціальними написами про властивості скла: «ТС» — термічно стійке скло, «ТХС» — термічно і хімічно стійке скло, «ХС» — хімічно стійке скло.

Для нагрівання речовин у шкільних кабінетах хімії найчастіше використовують спиртівки чи пальники для спалювання спеціального сухого пального.

Для закріплення хімічного посуду в тримачах та організації безпечної роботи використовують лабораторний штатив.

Під час набирання сухих речовин використовують шпатель.

 

Завдання 2

Які види посуду найчастіше використовують для виконання хімічних експериментів? Скляний і порцеляновий посуд.

Які види мірного посуду вам відомі? Для чого їх використовують? Мірний циліндр використовують для вимірювання об’єму рідини з невеликою точністю. Мірну колбу використовують для приготування розчинів певної точної концентрації.

Чому пробірки для демонстрації дослідів виготовляють із тонкостінного скла, а чашки для випарювання — з порцеляни? Порцеляна є більш міцною і термічно стійкою у порівнянні зі склом, адже пробірки з тонкостінного скла призначені для короткочасного нагрівання невеликої кількості речовини до закипання, а в порцелянових чашках здійснюють довготривале нагрівання, наприклад, випарювання рідини. 

Для чого призначений лабораторний штатив? Для закріплення необхідного посуду у тримачах, щоб безпечно організувати свою роботу під час виконання експерименту.

 

Завдання 3

Поясніть, для чого потрібен пробіркотримач? У яких випадках його потрібно використовувати? Пробіркотримач призначений для закріплення пробірки під час її нагрівання.

 

Завдання 4

У якій частині полум’я сірник займається найшвидше? найповільніше? Обґрунтуйте відповідь. У верхній частині полум’я сірник займається найшвидше, бо там найвища температура. У нижній частині полум’я сірник займається найповільніше, бо там найнижча температура.

У нижній частині полум’я повітря лише змішується з парою речовини, тому там ще немає горіння, і температура полум'я тут невисока. У середній частині відбувається неповне згоряння, а найбільш гарячою частиною є зовнішня частина полум’я, бо саме тут відбувається повне згоряння газів.

 

Завдання 5

Наведіть приклади виконання експерименту, у яких доцільним буде використання лабораторного штатива. Для нагрівання, випарювання і фільтрування розчинів.

 

Завдання 6

Розгляньте уважно малюнок. Назвіть посуд та обладнання, які на ньому зображені.

1. Пробірки, 2. Ступка, 3. Товкачик, 4. Штатив для пробірок, 5. Мірна колба, 6. Цилінд, 7. Мірна склянка, 8. Піпетка, 9. Скляна паличка, 10. Тигельні щипці, 11. Конічна колба

Для яких операцій їх можна використовувати? Оберіть «Так» або «Ні» для кожного твердження.

Шматок крейди роздрібнимо у 2 з 3 Так

Дистильовану воду нагріємо у 5 або 11 або 1 Ні

Під час нагрівання 1 закріплюємо у 10 Ні

Розчин готуємо у 6 і перемішуємо 9 або 8 Ні

Розчин солі у 11 перемішуємо коловими похитуваннями, а у 7  9 з гумовим наконечником Так

Розчин питної соди точної концентрації готуємо у 5 Так

Під час виконання дослідів у 1, використовують 4 Ні

 

Завдання 7

Розгляньте малюнки. Чи на всіх малюнках зображено правильне виконання певної лабораторної операції? Ні. Якщо ні, то спрогнозуйте, які наслідки можуть мати такі порушення для дослідника/дослідниці.

б) пробірку в пробіркотримач треба закріпити ближче до отвору пробірки, інакше при нагріванні пробірка може тріснути;  

в) не можна заглядати в пробірку під час виконання дослідів, бо можна отримати опіки або отруїтися випарами шкідливих речовин;  

д) нагрівати речовину треба у верхній частині полум'я, інакше пробірка може випадково тріснути.

 

Завдання 8

Поясніть, яких правил безпечного нагрівання речовин потрібно дотримуватися в повсякденному житті? Нагрівати речовини теж потрібно правильно — у спеціально призначеному для цього посуді та у відповідній частині полум’я. Інакше буде пожежа!

 

Завдання 9

Пригадайте та обговоріть з однокласниками/однокласницями, які експерименти ви виконували в 5-6 класах. Який посуд використовували? Чи завжди дотримувалися правил безпеки? Самостійно.

 

Завдання 10

Що спільного між сучасним лабораторним обладнанням та обладнанням стародавніх лабораторій? Використовуючи додаткові джерела інформації, підготуйте повідомлення про еволюцію лабораторного обладнання. Спільне те, що в стародавніх лабораторіях використовувався різноманітний посуд і обладнання, багато з яких дотепер можна побачити в хімічних і фармацевтичних лабораторіях: колби, пробірки, чашки для випарювання, шпателі та ложки, піпетки, лійки, мензурки, ступки й товкачики, ваги, реторти.

 

Завдання 11

Усі ми маємо власну мінілабораторію. Це кухня. Знайдіть на власній кухні аналоги до вивченого на уроці лабораторного посуду та обладнання. Склянка, мірна склянка, лійка, чашка, ложка, газовий пальник, газова плитка.

 

Завдання 12

Складіть кроссенс про один із видів лабораторного посуду чи обладнання та запропонуйте його розгадати однокласникам/ однокласницям. Самостійно.

 

Перевірте себе

Знайдіть і виправте помилки, якщо вони є в даних твердженнях:

а) Здебільшого для хімічних дослідів використовують порцеляновий скляний посуд, іноді — металічний порцеляновий і досить рідко скляний металічний посуд.

б) Хімічну Мірну склянку використовують для приготування розчинів певної точної концентрації.

в) У нижній частині полум’я температура є найвищою найнижчою.

Інші завдання дивись тут...