Інші завдання дивись тут...

Завдання 1

Закінчіть речення:

Виміряти фізичну величину означає порівняти її з однорідною величиною, взятою за одиницю, тобто з еталоном.

У хімічних лабораторіях використовують різноманітні прилади для зважування: терези та важки, електронні ваги, аналітичні ваги.

Для вимірювання об’ємів рідин, сипких твердих речовин і твердих тіл використовують мірний циліндр.

Для збирання газів і вимірювання їх об’єму використовують газометри.

 

Завдання 2

Що таке маса? Маса — це фізична величина, яка є мірою інертності тіла.

Якими приладами її вимірюють? Терези з важками, електронними вагами, аналітичними вагами.

Що таке об’єм? Об’єм — це фізична величина, яка характеризує властивість тіл займати певну частину простору.

Які прилади для вимірювання об’єму є у вашому кабінеті хімії? Мірний циліндр, мірна колба, газометр.

Як виміряти об’єм твердого тіла, рідини, газу? Об'єм твердого тіла правильної форми можна обчислити за формулою, провівши необхідні вимірювання, а твердого тіла неправильної форми  методом виштовхування, що передбачає використання резервуара з відомим об’ємом рідини в мірному циліндрі. Об’єм рідини можна виміряти мірним циліндром, а газу   газометром. 

 

Завдання 3

Поясніть, що таке меніск рідини? Меніск — це дійсна межа рідини в мірному циліндрі. Він може бути вигнутий униз або вгору порівняно з лінією рівня рідини. Якщо меніск вигнутий угору, то вимірювання проводять за верхнім меніском, якщо вигнутий униз — за нижнім.

 

Завдання 4

Обґрунтуйте, у яких випадках об’єм рідини визначають за нижнім меніском. Рівень безбарвної рідини визначають на рівні очей за нижнім меніском, а інтенсивно забарвленої — за верхнім.

 

Завдання 5

Правильні твердження щодо зважування на лабораторних терезах:

а) Сипкі та рідкі речовини для зважування вміщують у заздалегідь зважену посудину.

б) Зважувальний предмет кладуть на праву шальку терезів, гирьки — на ліву.

в) Класти гирьки й об’єкт на шальки можливо тільки в неробочому стані терезів.

г) Сипкі речовини можна набирати безпосередньо на шальки терезів.

 

Завдання 6

Пригадайте, чи доводилося вам користуватися вагами в повсякденному житті? Так. Які ваги ви використовували та що зважували? Електронними вагами зважували продукти, вказані в рецептах для приготування кулінарних страв.

 

Завдання 7

Визначте ціну поділки мірного циліндра. Укажіть об’єм рідини в циліндрах, зображених на малюнках. Ціна поділки 0,4 мл. об’єм рідини в циліндрах: 16,8 мл, 11,6 мл і 19,2 мл відповідно.

 

Завдання 8

Поміркуйте та обговоріть з однокласниками/однокласницями, чи можливо здійснити абсолютно точне вимірювання. Ні, не можна. Причини виникнення похибок: недосконалість методів вимірювання, технічних засобів, органів чуттів спостерігача, зміна умов проведення експерименту.

 

Завдання 9

Поміркуйте, як можна виміряти маси атома, активних речовин у лікарських засобах, курячого яйця, вантажного автомобіля, астероїда. За потреби скористайтеся додатковими джерелами інформації. Маси атома обчислюють за формулою, активних речовин у лікарських засобах —  за формулою, курячого яйця  вимірюванням, вантажного автомобіля  вимірюванням, астероїда  за формулою.

 

Завдання 10

Важливою компонентою сучасного літакобудування є металеві конструкції та деталі. Протягом багатьох років, обираючи матеріали для літаків, конструктори враховували багато чинників. Але головним завданням у літакобудуванні стало зменшення маси літака. Перший апарат, який піднявся у повітря у 1903 році, літак братів Райт, був дуже легким: з дерева, тканини та сталевого дроту. Пізніше, у 1925 році, американець Генрі Форд сконструював повітряне судно Ford Trimotor, використавши дуже легкий та одночасно міцний метал. Деталі з цього металу становлять до 80% маси сучасного літака.

1) Проаналізуйте діаграму густин металів і встановіть, який метал використав для свого літака Генрі Форд. Алюміній.

2) Сьогодні в літакобудуванні використовують переважно високоміцні сплави цього металу з іншими металами. Відомо, що густина одного з них у 3,3 рази більша за густину цього металу. Що є компонентом такого сплаву? Мідь (2700 • 3,3 = 8910 кг/м3)

3) Ще одним компонентом сплавів, з яких виготовляли деталі українського надважкого транспортного літака «Мрія», є метал, злиток якого об’ємом 30 см3  має масу 213 г. Який це метал? Цинк (213 : 30 = 7,1 г/см3 або 71000 кг/м3)

4) Використовуючи додаткові джерела, відшукайте інформацію про сучасні матеріали, які використовують у літакобудуванні. Дюралюміній, або дюраль — легкий і міцний сплав (93,5% алюмінію, 4,5% міді, 1,5% магнію, 0,5% мангану), з якого виготовляють корпуси літаків.

 

Завдання 11

Пригадайте, що таке Міжнародна система одиниць SI. Міжнаро́дна систе́ма одини́ць (SI) (абревіатура усіма мовами SI з фр. Système International d'Unités) — система одиниць фізичних величин, сучасний варіант метричної системи.

Складіть кросворд «Одиниці вимірювання фізичних величин». Самостійно.

 

Перевірте себе

Знайдіть і виправте помилки, якщо вони є в даних твердженнях:

а) У хімічних лабораторіях використовують різноманітні прилади для зважування, які відрізняються межами вимірювань за класами точності.

б) Для вимірювання об’ємів рідин, сипких твердих речовин і твердих тіл використовують хімічну склянку мірний циліндр.

в) Межу рідини в циліндрі слід розглядати на рівні очей, так, щоб лінія межі (меніск) знаходилася нижче на одній лінії вашого погляду.

г) Рівень прозорої та забарвленої рідин у циліндрі під час відмірювання об’ємів визначають на рівні очей за нижнім та верхнім меніском.

Інші завдання дивись тут...