Інші завдання дивись тут...

Завдання 1

Закінчіть речення:

Серед хімічних елементів Періодичної системи можна виділити дві основні групи: металічні і неметалічні.

Металічні елементи — це хімічні елементи, атоми яких утворюють метали.

Неметалічні елементи — це хімічні елементи, атоми яких утворюють неметали.

Інертні елементи — це елементи, атоми яких не сполучаються між собою, а також не утворюють складних речовин із металічними елементами.

 

Завдання 2

Як відшукати металічні елементи у Періодичній системі? Якщо провести умовну лінію від Бору (B) до Астату (At), то переважно під цією лінією розміщені металічні елементи.

Де розміщені неметалічні елементи у Періодичній системі? Якщо провести умовну лінію від Бору (B) до Астату (At), то переважно над цією лінією розміщені неметалічні елементи.

Як змінюються металічні властивості у хімічних елементів у Періодичній системі? У кожному періоді зі зростанням порядкових номерів металічні властивості хімічних елементів послаблюються, а в групах зверху вниз  посилюються.

Як змінюються властивості неметалічних елементів у Періодичній системі? У кожному періоді зі зростанням порядкових номерів неметалічні властивості хімічних елементів посилюються, а в групах зверху вниз  послаблюються.

 

Завдання 3

Які елементи Періодичної системи потрібно з’єднати для утворення умовної лінії розмежування металічних елементів від неметалічних? Продемонструйте це на Періодичній системі, якою ви користуєтесь. У довгому варіанті Періодичної системи умовна лінія розмежування металічних елементів від неметалічних з'єднує Бор (Al), Силіцій (Si), Арсен (As), Телур (Te),  Астат (At).

 

Завдання 4

Користуючись Періодичною системою, наведіть приклади металічних і неметалічних елементів: 

Металічні елементи: Al — період 3, група 13; Cr — період 4, група 6; Fe — період 4, група 8;

Неметалічні елементи:  С — період 2, група 14; — період 2, група 16; — період 2, група 15.

Поясніть свій вибір. У довгому варіанті Періодичної системи металічні елементи розміщуються під умовною лінією розмежування металічних елементів від неметалічних, а неметалічні елементи — над нею.

 

Завдання 5

Поясніть, як змінюються властивості на прикладі елементів третього періоду. У третьому періоді зі зростанням порядкових номерів від Натрію до Хлору металічні властивості хімічних елементів послаблюються, а неметалічні посилюються. Натрій має більше виражені металічні властивості порівняно з Магнієм, а Хлор має більше виражені неметалічні властивості порівняно з Сульфуром. 

 

Завдання 6

Поясніть, як змінюються властивості на прикладі елементів 15 групи. У 15 групі зі зростанням порядкових номерів від Нітрогену до Бісмуту неметалічні властивості хімічних елементів послаблюються, а металічні посилюються. Нітроген має більше виражені неметалічні властивості порівняно з Фосфором, а Бісмут має більше виражені металічні властивості порівняно зі Стибієм. 

 

Завдання 7

Заповніть кросворд назвами металічних елементів, знайдених у Періодичній системі так, щоб утворити слово «неметал».

магНій
   сЕлен
броМ
   бЕрилій
 наТрій
 стАнум
  пЛатина

 

Завдання 8

Видрукуйте Періодичну систему (розмальовку). Замалюйте металічні елементи синім кольором, а неметалічні — жовтим.

 

Завдання 9

Прочитайте текст. Розпізнайте подані у тексті елементи за їх місцем у періодичній системі.

У виробництві музичних інструментів використовують різні речовини та матеріали, які забезпечують їхню стійкість та унікальні звукові властивості. Сталь, з якої виготовляють струнні інструменти, наприклад, гітару та скрипку, містить атоми елемента, що розміщений у 8 групі 4-го періоду — це Ферум Fe, та елемента з порядковим номером 6 — це Карбон CДеревина, яка містить, в основному, атоми елемента 4-ї групи 2-го періоду — це Карбон С, елемента 1-ї групи 1-го періоду — це Гідроген Н, елемента 6-ї групи 2-го періоду — це Оксиген О, також широко використовується у виробництві музичних інструментів. Вона забезпечує «теплий» звук багатьох дерев’яних інструментів, надаючи їм характерний тембр. Духові інструменти, наприклад трубу чи саксофон, зазвичай виготовляють із латуні — сплаву двох металів, утворених атомами елемента 11-ї групи 4-го періоду — це Купрум Cu та елемента з порядковим номером 30 — це Цинк Zn. Це дозволяє досягти не лише високої міцності, але і унікального звучання цих інструментів.

 

Завдання 10

Складіть казку про речовини, використовуючи назви хімічних елементів.

 

Перевірте себе

Знайдіть і виправте помилки, якщо вони є в даних твердженнях:

а) У кожній групі прослідковується закономірність: зі зростанням порядкових номерів металічні властивості хімічних елементів послаблюються посилюються, а неметалічні посилюються послаблюються.

б) Кожна група Кожний період Періодичної системи починається інертним лужним металічним елементом і закінчується лужним металічним інертним елементом.

Інші завдання дивись тут...