Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 6 клас Авраменко О.М."

1. Установіть відповідність. 

Назва твору

Уривок

1 «Добре торгувалось»

Б. І в крамницях, куди глянеш,

    Сріблом-злотом сяє, —

    Мужикові то й байдуже:

    Він дьогтю питає!

2 «Запорожці у короля»

Д Задивились на ті вуса

   Ляхи препогані.

   «Що б їм, — кажуть, — дати їсти?

   Дамо їм сметани!»

3 «Свиня свинею»

А Несе мужик у ночовках

  Додому свячене:

  Яйця, паску, і ковбаси,

  Й порося печене.

4 «Гуменний»

Г Спом 'янув тут бідний дідич

   Чорта і чортицю,

  Плюнув з лиха, сів на бричку:

«Рушай за границю!»

 

2. Співомовкам НЕ ВЛАСТИВА ознака (В) сатиричний характер.

 

3. Інверсію вжито в рядку (В) І в болото покотилось (присудок) порося (підмет) печене.

 

4. Гумореска — невеликий віршований або прозовий твір з гумористичним сюжетом, на відміну від сатиричного твору має легкий жартівливий характер. Майстрами українських гуморесок є Леонід Глібов. Степан Руданський, Остап Вишня. Павло Глазовий, Свген Дудар. С. Руданський називає свої гуморески співомовками. Три книжки рукописних збірок його поезій мають назву «Співомовки козака Вінка Руданського» (грецьке слово стефанос перекладається як вінок).

Нагадаємо, що анекдоти — короткі за обсягом гумористичні або сатиричні твори з дотепним фіналом; у байках є оповідна частина й мораль (повчання), наявна алегорія; приказки й прислів'я — короткі фрази, що влучно й дотепно висловлюють думку про певні життєві явища, людські риси та вчинки.

 

5. Інверсія застосовується здебільшого в художніх текстах та під час розмови, це поширений мовний засіб, особливо у поезії. Вона викликає різні відтінки в значенні, посилює увагу на певному слові в реченні. Використовуючи інверсію. найбільшу увагу зосереджують на тому члені речення, який виносять на початок чи кінець.

 

6. У співомовці «Запорожці у короля» козаки прийшли до польського короля, навколо якого сиділа багата шляхта.

 

7. Під час спілкування з королем проявилась нескореність козаків. Вони мають свою думку. 

 

8. Події в співомовці «Свиня свинею» відбуваються у Великодну неділю. Це видно з таких рядків: 

Несе мужик у ночовках 

Додому свячене: 

Яйця, паску, і ковбаси, 

Й порося печене.

 

9. Слова, якими мужик у співомовці «Свиня свинею» сам себе висміяв:

Та й промовив стиха:

«Та свиня таки свинею! 

Правду кажуть люди: 

Святи її, хрести її — 

Все свинею буде!»

 

10. Мені сподобалася співомовка С. Руданського «Добре торгувалось». Вона весела, цікава. Чумак дотепно відповів на пихатість та глузування купців. 

Співомовка «Запорожці у короля» переносить нас у часи славних козаків. Вони хоробрі, розумні, впевнені. На мою думку, не йдуть на поводу у шляхти, за медом ми розуміємо, що запорожці мають свою думку. Твір заставляє задуматися.

Співомовка «Свиня свинею» про звичайні випадки, які не раз бувають у житті. Чоловік розуміє, що вчинив зле, але без умислу, випадково. Тому відноситься до всього терпимо, з гумором.

 

11. На мою думку, гарно проілюстрована співомовка «Добре торгувалось». На картині зображений магазин. Можна побачити, напевно, вітрину. На передньому плані двоє гладких чоловіків. Це купці. Вони переглядаються між собою, зверхньо радіють зі своїх слів до чумака. Чумак же заклав руку на пояс, весело поглядає на господарів, адже вже знає як їм відповісти.  

 

12. Якби довелося покласти на музику співомовку С. Руданського «Запорожці у короля», то вона була б перейнята веселим та урочистим настроєм. Відповідала б нескореному духові козаків.

 

13.1. Приклади інверсії зі співомовки С. Руданського «Добре торгувалося»: ходив чумак; зі співомовки «Гуменний» : їздив дідич, ножик складаний, зайнявся тік,  поверніться, пане! (звертання), спом'янув дідич; зі співомовки «Запорожці у короля» : приїхали запорожці,  жупани кармазинові, запорожці храбренні, вуса прездорові, задивились ляхи препогані; зі скоромовки «Свиня свинею» : несе мужик, порося печене, і схибнулись ночви, затряслось свячене, покотилось порося печене, глянув мужик.

Нагадаємо, що розрізняють прямий (звичайний, традиційний) та зворотний порядок (інверсія) слів у реченні. За прямого порядку слів підмет стоїть перед присудком, а означення — перед означуваним словом (підметом чи додатком). 

 

13.2. Співомовка — це короткий гумористичний вірш, часто побудований на якомусь народному анекдоті, приказці чи казковому мотиві, у якому описується якийсь один комічний випадок. У співомовці подія зображується стисло, дійових осіб — одна-дві. а завершується вона гострим, дотепним висновком. Основна думку кожної з прочитаних співомовок С. Руданського. 

У «Добре торгувалося» автор закликає не насміхатися з інших, бути приязним та привітним.

У співомовці «Гуменний» засуджується байдужість та безвідповідальність пана, хитрість та підступність прикажчика, його небажання визнати свою провину.

У співомовці «Запорожці у короля» оспівується хоробрість славних запорожців, лунає заклик відстоювати свою правоту.

Співомовка «Свиня свинею» закликає шанувати традиції, дивитися на життя з оптимізмом.

3. Замітка до шкільного інтернет - сайта «Чому я раджу кожному прочитати співомовки С. Руданського» (за бажанням).

Інші завдання дивись тут... 

 

  • Кук
    спасиби
    3 травня 2020 12:36
  • Ivan
    СПАСИБІ
    15 травня 2020 11:31