Прикметник

Вправа 323. Перепишіть, уставляючи пропущені літери. Після виділених при­кметників позначте в дужках їхній рід, число, відмінок.

Стояла січнева (ч.р., одн., Н.в.) ніч. За вікном художник побачив сумну (ж.р., одн., Р.в.) синич­ку. Він відчинив вікно і впустив бідолашну (ж.р., одн., Зн.в.) пташку. Кілька днів синичка відігрівалась і від'їдалася. Та пташині до­рога воля. Тому художник випустив її. Синичка розповіла про все іншим птахам, і вони почали злі­татися до художникового (с.р., одн., Зн.в.) вікна. А коли настала весна, птахи спитали, чим віддячити за порятунок. Відповів художник:

— Я мрію намалювати ясне небо, морську (ж.р., одн., Зн.в.) хвилю, срібний (ч.р., одн., Зн.в.) іній. Але не маю для цього фарб!

І почав він знаходити біля вікна дивовижні (мн., Зн.в.) фарби. Були вони то в кленовому (с.р., одн., М.в.) листочку, то у м'якій (ж.р., одн., М.в.) пір'їнці. І написав художник прекрасні картини.

Назвіть почуття, яке спонукало художника врятувати пташку. Яке почуття спонукало пташок допомогти художникові? Витлумачте суть цих почуттів.

Художника спонукало співчуття — почуття жалю, викликане нещастям, горем інших людей. Пташок спонукала вдячність — почуття поваги до іншої людини за зроблене нею добро, надану допомогу, підтримку чи послугу.

Розкажіть про роль прикметників у мовленні.

Прикметники надають мовленню точності та виразності. Най­частіше вони вживаються в описах предметів, тварин, зовнішності людей тощо.