Загрузка...

Інші завдання дивись тут ...

§ 1 Ряд натуральних чисел

Сторінка 7.

Завдання 9.

На уроці фізкультури всі 26 учнів класу вишикувались в одну шеренгу. Відомо, що Петро стояв чотирнадцятим, рахуючи зліва направо, а Олена — двадцятою, рахуючи справа наліво. Скільки учнів стояло між Петром і Оленою?

26 – 20 + 1 = 7 (м.) – місце Олени.

14 – місце Петра.

13 – 8 + 1 = 6 (уч.) – учнів між Петром і Оленою.

Відповідь: 6 учнів.

Перевірка:

1 2 3 4 5 6 7(Олена) 8 9 10 11 12 13 14(Петро) 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

 

§ 6 Порівняння натуральних чисел

Сторінка 51

Завдання 4.

Зубну щітку потрібно міняти кожні 4 місяці. Скільки зубних щіток купує за рік родина Іваненків, яка складається з 5 осіб і дотримується цього правила гігієни?

Розв’язання.

1) 12 : 4 = 3 (щ.) – щіток треба 1 особі.

2) 3 • 5 = 15 (щ.) – щіток купує за рік родина Іваненків.

Відповідь: 15 щіток купує за рік родина Іваненків.

 

§ 7 Додавання натуральних чисел, властивості додавання

Сторінка 62

Завдання 174.

Площа Київської області дорівнює 28 131 км2, що на 1701 км2 менше від площі Житомирської області. Площа Чернігівської області на 2033 км2 більша за площу Житомирської області. Знайдіть загальну площу цих трьох областей України.

Розв’язання.

1) 28 131 + 1701 = 29 832 (км2) – площа Житомирської області.

2) 2033 + 29 832 = 31 865 (км) – площа Чернігівської області.

3) 28 131 + 29 832 + 31 865 = 89 828 (км) – загальна площа трьох областей.

Відповідь: 89 828 км2.

 

§ 8 Віднімання натуральних чисел

Сторінка 68.

Завдання 4.

З автобуса на зупинці вийшло 15 пасажирів. Дев’ятеро з них пішли до пішохідного переходу, а решта людей почали переходити дорогу, обходячи автобус спереду. Скільки людей вчинили неправильно?

Розв’язання.

1) 15 – 9 = 6 (л.) – люди, що вчинили неправильно.

Відповідь: 6 людей.

 

Сторінка 69

Завдання 204.

1)

74 – 60 = 14 (км/год) – перевищення швидкості.

400 грн – штраф має сплатити водій автомобіля в Тридесятому царстві, якщо він їхав зі швидкістю 74 км/год на ділянці дороги з максимально дозволеною швидкістю 60 км/год;

2) 128 – 80 = 48 (км/год) – перевищення швидкості.

2000 грн – штраф має сплатити водій автомобіля в Тридесятому царстві, якщо він їхав зі швидкістю 128 км/год на ділянці дороги з максимально дозволеною швидкістю 80 км/год.

 

Сторінка 71

Завдання 217.

Довжина печери Оптимістична, є найбільшою у світі. Довжина ходів печери Озерна (або печери Блакитних озер) дорівнює 128 км, що на 105 км більше за довжину ходів печери Кришталева. Довжина ходів печери Вертеба на 14 км менша від довжини ходів печери Кришталева. Довжина ходів печери Оптимістична на 222 км більша за довжину ходів печери Вертеба. Знайдіть довжину ходів печери Оптимістична.

Розв’язання.

1) 128 – 105 = 23 (км) – довжина ходів печери Кришталева.

2) 23 – 14 = 9 (км) – довжина ходів печери Вертеба.

3) 9 + 222 = 231 (км) – довжина ходів печери Оптимістична.

Відповідь: 231 кілометрів.

 

Сторінка 75.

Завдання 237.

Дані про виступи україн­ських школярів на Міжнародних математич­них олімпіадах протягом 2008-2017 років.

Місце проведення

Рік

Кількість медалей

Золоті

Срібні

Бронзові

Разом медалей

Іспанія

2008

2

2

2

6

Німеччина

2009

3

1

2

6

Казахстан

2010

1

2

3

6

Нідерланди

2011

1

2

3

6

Аргентина

2012

0

3

2

5

Колумбія

2013

1

3

1

5

ЮАР

2014

2

3

1

6

Таїланд

2015

2

3

1

6

Гонконг

2016

0

2

4

6

Бразилія

2017

1

2

2

5

Усього медалей

13

23

21

57

Інші завдання дивись тут ...

Загрузка...