Інші завдання дивись тут...

Джерела знань про природу — результати роботи науковців-природодослідників — важли­ва складова скарбниці знань для всього людства.

 

Спочатку знання передавалися нащадкам за допомогою демонстрації практичних умінь, а із появою писемності — через малюнки, схеми, тексти. Згодом виникли нові технології інформації. Коли знань у різних сферах науки стало дуже багато, людина почала класифікувати їх та опису­вати в різних, як ми називаємо, джерелах знань (довідкових виданнях).

 

Довідкові видання — це зібрання наукових фактів, відомостей і довідок на різні теми.

Довідниками та словни­ками повинна вміти користувати­ся кожна сучасна людина…

 

Джерела знань про природу: енциклопедії, словники, довідники, атласи, визначники, хрестоматії з природознавства, Інтернет-ресурси, науково-популярні фільми.

 

Енциклопедії — об'єднують найістотніші відомості з усіх галузей знань чи якої-небудь однієї галузі, розміщені в алфавітному або тематичному порядку. 

«Світло і колір», «Дивосвіт», «Наука і космос», «Видатних воєначальників».

 

Словники — книги, у яких в алфавітному або тематич­ному порядку подаються слова з тлумаченням, перекладом на іншу мову тощо.

Термінологічний словник — це словник, у якому зібрано терміни, вживані у певній галузі науки, розтлумачено їх значення, вказано походження.

«Словник юного ентомолога», «Тлумачний словник», «Словник географічних назв».

 

Довідники — видання, що містять короткі наукові відомості сто­совно окремих питань і понять, розташовані в певному порядку (алфавітному або систематичному), зручному для їх швидкого знаходження.

«Великий довідник школяра».

 

Атласи — укладені за пев­ною системою і видані у формі альбома чи книжки збірники географічних, історичних та ін­ших карт.

Географічний атлас — це збірник географічних карт з одноманітним зовнішнім оформленням і змістом, підпо­рядкованим меті його складання.

Дитячий географічний атлас «Моря і океани», «Історичний атлас», «Географічний атлас».

 

Визначники — книги, та­блиці, за допомогою яких можна з'ясувати видову приналежність живих організмів.

«Визначник рослин», «Визначник тварин».

 

ресурси Інтернету допомагають здобувати потрібні відомості про об'єкти природи чи явища, швидко обмінюватися різною інформацією — картогра­фічною, текстовою, відео- та звуковою.

Карти, «вікіпедія», конференції, відеоекскурсії. 

 

науково-пізнавальні фільми — вид кінематографа, в основі якого вивчення, аналіз природи, наукові факти.

«Подорож на край Всесвіту», «Історія світу за 2 години», «Підводна одіссея капітана Кусто».

 

Правила опрацювання довідкової літератури

• У сучасному цифровому світі доречно всі но­татки та знайдену інформацію для реферату, повідомлення, творчої роботи зберігати в електронному варіанті.

• Перш ніж розпочати пошук інформації, слід скласти план роботи у вигляді алгоритму дій.

• Виписуйте назву літератури або статті, її авто­ра, місце й рік видання для паперової версії, зробіть копію електронної адреси, назви сайту для електронної версії. Це буде своєрідним списком літератури, до якого можна буде повернутися при потребі.

• Дуже корисно створити власний словничок термінів або понять, виписуючи значення незнайомого слова у стилі з власними прикладами та візуалізацією для кращого запам’ятовування.

 

Переваги електронного варіанту відповіді:

• дуже легко редагувати, виправляти в ньому помилки, додавати або, навпаки, ви­даляти інформацію;

• роботу можете використати в майбутньому, вивчаючи інші предмети, доповнивши або змінивши деякі моменти в її змісті.

• читабельна робота краще запам’ятовується.

 

Для паперової літератури також є свої правила…

Інші завдання дивись тут...