Інші завдання дивись тут...

Географія (від грецького гео – «земля», графо – «пишу») – землеопис, наука, що вивчає поверхню землі.

Картографія (з латинської карта означає «аркуш, папір», з грецької графо означає «пишу») — наука про географічні карти, їх створення й роботу з ними (зображує великі ділянки Землі або всю нашу планету на площині).

Картограф — це людина, яка професійно займається складанням і редагуванням географічних, політичних, економічних та інших карт.

    

 

Для зручності науковці виді­ляють кілька понять, за допомогою яких легко орієнтуватися на географічних картах та глобусі.

 

Земна вісь – уявна лінія, навколо якої обертається земна куля проти годинникової стрілки.

 

Полюси – дві уявні точки перетину земної осі з поверхнею земної кулі (Північний полюс –  верхня точка осі, Південний полюс – нижня точка осі).

 

Паралелі – це уявні колові лінії, проведені через рівні проміжки вгору і вниз від екватора, вказують напрямок «захід-схід».

Довжини парале­лей зменшуються з віддаленням їх від екватора до полюсів, тобто найдовша паралель — екватор, найкоротші розташовані поблизу полюсів.

Екватор — найдовша паралель довжиною 40 075 км, яка знаходиться на рівній відстані від обох полюсів, є лінією початку від­ліку географічних координат широти, ділить земну кулю на Північну півкулю і Південну півкулю.

 

Мери­діани – уявні колові лінії, які проведені від полюса до полюса (на полюсах вони схо­дяться) і вказують напрямок «північ-південь». Довжини меридіанів однакові, довжина кожного становить 20 004 275 м.

Нульовий меридіан — уявна лінія, що з'єднує полюси Землі та є лінією початку відліку географічних координат довготи. Прийнято вважати нульовим Гринвіцький мери­діан, який отримав свою назву завдяки Гринвіцькій обсер­ваторії, розташованій в одному з районів Лондона у Великобританії.

 

Градусна сітка – уявна сітка на глобусі або карті, утворена паралелями й меридіанами, які проведено через певну кількість градусів.

ЗНАЧЕННЯ меридіанів і паралелей:

• необхідні для орієнтування, бо вка­зують напрямок на основні сторони горизонту;

• за їх допо­могою можна описати положення об'єкта на Землі.

Україна розташована в Північній і Східній півкулях.

 

Спільне карти та глобуса.

• Глобус і карта мають особливі лінії та кольори.

• На них дотриманий масштаб.

Відмінності карти та глобуса.

• Глобус – зменшена об'ємна модель Землі, дає найкраще уявлення про форму Землі та розташування материків та океанів.

• Карти – це зображення земної поверхні на площині, бувають найрізноманітніші: карти світу, карти півкуль, карти материків і океанів, карти країн, карти областей, районів, карти заповідників, міст тощо; з ними зручніше працю­вати, їх легше транспортувати, за призначенням збирають у атласи, карти, що охоплюють усю територію мають спотворення біля полюсів.

Інші завдання дивись тут...