Минулого року Дана-річка з нетерпінням чекала приходу подруги Лади-весни. Уже й зима змучилась лютувати, а весна ніяк не прийде. А все тому, що діти перестали закликати весну, як то раніше було.

     Вирішила Дана, що потрібно негайно виправляти становище. Коли темою уроку були заклички, в 4-А клас на заміну прийшла молода вчителька Дівонія Петрівна. Вона запропонувала провести урок на природі. Діти відклали свої гаджети, одяглися і вибігли на шкільне подвір’я. І тільки тоді вони зауважили, що спізнюється весна. Спочатку вчителька розказала про заклички. Потім голосно проказувала слова закличок, а учні дружно за нею повторяли.

     Зраділа Лада-весна, що її, як раніше, закликали. З радістю примчала на землю. Як дві подруги Дана і Лада зустрілися, діти перестали їх бачити. Натомість на очах задзвеніли струмки, ожила природа.

     Так Дана і Лада допомогла сучасним учням зрозуміти, яке значення мали заклички в житті наших предків.

 

***

      У березні як завжди прокинулася Лада-весна і розбудила свою подругу Дану-воду. Але цього року подруги вирішили розважитися. Перетворилися на двох дівчаток і пішли до першої ж школи.

   Коли в клас прийшли дві нові учениці, всі були здивовані, що вони ще не знайомі з Інтернетом. Усі дружно навчали їх користуватися телефоном. Нахвалювали його переваги. І що ви думаєте, новеньким також дуже сподобалося «сидіти в Інтернеті».

   Так минав тиждень за тижнем. Учні приходили додому, а їхні батьки були стривоженими, бо чомусь весна від зими мало відрізнялась. Уже й учні почали хвилюватися, що не настануть літні канікули.

   Сьогодні на перерві хлопці і дівчата почали бурно обговорювати погоду, весну, що ніяк не вступить у свої права. Соромно стало новеньким, що за ґаджетами вони забули про все на світі. Призналися, що через одну нема тепла, а через другу не дзюркотять струмки. І новенькі учениці раптом зникли. За вікном одразу засвітило сонце, задзвеніли струмки, ожила природа, коли богині взялися за роботу.

   Тепер соромно стало учням. Зрозуміли, що їм також за ґаджетами не треба забувати про все на світі.

 

Аналіз міфу «Дана» Ольга Бондарук

Аналіз міфу «Лада» Ольга Бондарук