Тема: міфічна розповідь про створення людей титаном Прометеєм.

Головна думка: «Тут бракувало живої душі».

Мета: розказати про пояснення походження людей давніми греками.

Рід літератури: епос.

Жанр: міф.

 

План

1. Прометей зробив людей.

2. Ніяких людей не було!

3. Перші люди.

 

Твір справив враження

    Найбільше мене захопив міф «Наш друг Прометей». Його створили давні греки.

     Цей твір найцікавіший, тому що дає своєрідне пояснення походження  людства. Прометей – це міфічний герой. Багатьом відомо, що він жертовно приніс на землю вогонь, за що був покараний. Прометея дійсно можна назвати другом людей. Але про те, як Прометей створив їх з глини, прочитав уперше.

 

НАШ ДРУГ ПРОМЕТЕЙ

Ґжеґодж Касдепке, переклад з польської Божени Антоняк.

     Будь-яка дитина знає, що з піску можна зліпити різні класні речі. Рибок там, квіточки різні — хто що вміє. А Прометеєві колись вдалося зробити з піску людину. Та ще й не одну. Ну, але Прометей був титаном, тобто одним із богів — а як відомо, боги ще й не таке вміють. Крім того, він зробив цю людину не з піску, а з глини. Може, то була якась особлива глина? Важко сказати... Хай там як, а зліпив — і все!

    Хтось запитає: «Нащо ліпити людей, якщо їх на світі стільки?» У тім-то й річ, що тоді ніяких людей не було! Спустошена земля ледве дихала після війни богів, що змагалися тут за владу.

     Вигляд вимерлих, пустельних теренів пригнічував Прометея. Тут бракувало живої душі. Бракувало людини. Отож Прометей нахилився над шматком глини й заходився ліпити — руки, ноги, голову... Працював невтомно кільканадцять годин, а скінчивши, попрохав Афіну, богиню знань і мудрості, аби та вдихнула в неру­хомі людські тіла життя. Саме так з'явились перші люди.

 

Образ Прометея в музиці