Тема: розповідь про Сашкову родину.

Головна думка: «А чи є що краще од білої яєшні на два жовті ока, яку сам готувати вмієш?».

Мета: заклик допомагати батькам.

Рід літератури: епос.

Жанр: оповідання.

 

Будова твору

Зачин

«Сашкові неабияк пощастило...»

Основна частина

«Сашків тато знається на грибах…»

Кінцівка

«Та що там казати? Охочий він і до карасів, і до печені, й до борщу…»

План

1. Карась дідуся і бабусин борщ.

2. Татова печеня з грибами.

3. Смачнючі мамині вареники.

4. Сашкова страва на два жовті ока.

 

Написали, чому авторка так назвала оповідання.

У творі йдеться про страви, які готують у Сашковій родині. Вони дуже смачні, проте та, яку навчився готувати сам, зазвичай стає найсмачнішою. Адже то перша страва, приготовлена власноруч.

 

НАЙСМАЧНІША СТРАВА

     Сашкові неабияк пощастило. Його дідусь — рибалка. Про рибу він знає геть усе. І вміє готувати карасі в сметані. Смачнющі! Сашко їх дуже любить. Дідусь і сам ці карасі любить. Але бабуня варить борщ такий, що дідусь про свої карасі забуває. Він називає бабунин борщ добрезним. І каже: «А насип-но мені ще отого добрезного борщу».

      Сашків тато знається на грибах. У лісі йому відомі кожна стежиночка й кожен кущик. А як тато зготує печеню з грибами, Сашко зразу бере подвійну порцію. А мама все бідкається, що їй така печеня не вдається. Але насправді Сашко знає, що це вона навмисно тата підхвалює. Зрештою, тато таки смачно готує.

       Про себе ж мама каже, що вона в кухні живе. Хтозна, може, там їй і відкрилися якісь таємниці. Скажімо, про вареники. Таких смачнючих вареників Сашко не їв ніде.

       Та що там казати? Охочий він і до карасів, і до печені, й до борщу. Хто б це не любив такої смакоти? Та ось уже тиждень як навчився Сашко сам готувати яєшню. А чи є що краще од білої яєшні на два жовті ока, яку сам готувати вмієш?

 

Моя улюблена страва