Іван Драч називає свою поезію «Баладою про соняшник».

    На мою думку, ця балада не вкладається у загальноприйняті рамки жанру, тому вона модерна.

    По-перше, у ній наявні ознаки і притчі («щомиті якийсь хлопчисько відкриває тебе для себе, щоб стати навіки соняшником»), і медитації («і застиг він на роки й століття в золотому німому захопленні»), і невеликої поеми (яскравий характер хлопчика-соняшника). Звичайно, у творі наявний фантастичний елемент – це уособлення соняшника і сонця за рахунок навмисного заземленого спрощення.  Проте він суперечить означенню балади відсутністю співчутливо-сумного звучання. Хлопчина-соняшник насолоджується життям. Не відчувається ознаки – похмурості колориту. Захоплений побаченим, просить покататися, і віриться, що йому все вдасться, а останні рядки переконують у цьому.

     По-друге, не казковість і таємничість, не легендарність і героїзм стають рушійною силою вибору, а буденна побутова конкретика реалій дитинства  спонукають осягнути світ у всій його величі й красі, породжуючи ситуацію духовного вибору – бачити прекрасне, яке не всім відкривається. Жанрові можливості твору звелися до ліро-епічності (віршова форма подачі сюжету), напруженості сюжету (на мить навіть читачу доводиться співпереживати, чи покатається хлопчик) та драматизму (потрясіння від дивовижного видива – сонця на велосипеді). Проте балада автора не збіднює жанр, бо вносить у нього свої модерні елементи. Він розширює просторово-часові координати художнього світу від мікросвіту хлопчика до макросвіту сонця, від проміжку часу на відпочинок до завмирання на роки і століття.  Ставлення хлопчика-соняшника до поезії-сонця переростають в універсальність розуміння тверджень бути людиною і місія поета. Так людське вміння побачити прекрасне і роль поезії у духовному збагаченні людини поєдналися в одному цілому.

     По-третє, ще одна особливість балади автора – його модерна поетика. Верлібр дав змогу автору невимушено і легко передати рух картин, думок, почуттів.

  Тож, можна стверджувати, що автор, сміливо експериментуючи з жанром балади, створив модерний твір.

 

Аналіз вірша «Балада про соняшник» Івана Драча