Торф

Торф — цінна хімічна сировина. З нього виготовляють доб­рива, графіт, стимулятори росту рослин, грубі, але дуже міцні тканини. У медицині виробляють за­соби для лікування очних хвороб, опіків, запальних процесів. Ця корисна копалина — чудове паливо. На ньому працюють електростанції. Його використання на сільськогосподарських угіддях збагачує ґрунт киснем, підвищуючи родючість. Сухий торф використовують на фермах як підстилку для худоби.

***

Торф — неоціненна корисна копалина. Він слугує цінною хімічною сировиною для виготовлення добрива, графіту, стимуляторів росту рослин, грубих, але дуже міцних тканин, засобів у лікуванні очних хвороб, опіків, запальних процесів. Торф — це чудове паливо. На ньому працюють електростанції. Торф вносять у землю в сільському господарстві. Він збагачує ґрунт киснем, підвищуючи його родючість. На фермах використовують сухий торф як підстилку для худоби.

***

Торф – це чудове паливо. Його використовують на електростанціях. Також є цінною хімічною сировиною для виготовлення багатьох речовин. У сільському господарстві його використовують як добриво та підстилку для худоби. У Гренландії ескімоси з торфу будують житло.

 

Про пісок (есе)

    Під зоряним небом я спостерігав красу піщаних дюн. Місячне сяйво фарбувало чистий пісок різними блискіт­ками. Він, наче жива істота, ворушився, плив і співав.

    Я зрозумів, що пісок — це не просто корисна копали­на. Він буває морським, річковим,  штучним. А ще різним за кольором: не тільки звично жовтим, а білим, чор­ним, сірим, червоним і навіть зеленим. Як корисна копалина ця речовина використовується для виготовлення будівельних роз­чинів і матеріалів, скла, наждаку й очисних фільтрів для води, автомобільних і залізничних доріг, у керамічній та скляній промисловості.

   Пісок також тісно пов'язаний з дитячими спогадами, коли маму чарували піщані замки або пасочки.

  Отже, пісок – це корисна копалина. Але не тільки… Він і дитяча радість, і неймовірна окраса дюн.

 

Карта корисних копалин України

Земля змінює своє лице не лише сама собі, а ще й люди їй допомагають

АНТРОПОГЕННИЙ ЧИННИК ПРИРОДИ

  

  • Leon
    Написано як в нашому підручнику навіть краще !?? Дуже дуже дуже дуже дуже дуже дуже дуже ... класна інфa...
    16 квітня 2020 10:26