Опис сонечка

   Сонечко – це невелика комаха.

   Має тіло округлої форми. Зверху воно вкрите яскраво-червоними твердими надкрилами. На них є сім чорних цяток. Під надкрилами є пара прозорих крил. У комахи шість ніг. На чорній лискучій голові є два вусики.

   Сонечко захищає зелені насадження від шкідників.

 

Опис сонечка

   Напевно, кожен хоч раз бачив сонечко. Я говорю про невелику комаху, яку ще називають божа корівка, бедрик.

   Розміри тіла комахи від чотирьох до десяти міліметрів. Маленьке сонечко має окрглу або овально-видовжену форму. На тілі розрізняють голову, черевце. Комаха має три пари лапок, прозорі крила та тверді надкрильця. Вони бувають яскраво-червоними, жовтими, помаранчевими з чорними цятками. Саме за ними божу корівку легко впізнати.

    Комаха сонечко згадується у багатьох дитячих віршиках і пісеньках.

 

Розповідь про сонечко з елементами опису

   Сонечко – це невелика комаха.

   Форма тіла нагадує обрізану кулю. Зверху воно вкрите великими твердими надкрилами. Під ними розміщені прозорі крила. За їх допомогою комаха літає.

    Сонечко дуже помітне завдяки яскравому забарвленню. За ним легко упізнати комаху. Зазвичай воно червоного кольору з чорними цятками. У семикрапкового сонечка їх сім. Яскраве забарвлення застерігає та відлякує ворогів тварини.

    У комахи три пари ніг. За їх допомогою вона може пересуватися по твердих поверхнях. За необхідності з колінок ніг витікає жовта рідина неприємного кольору. Така отрута також відлякує ворогів. У разі небезпеки комаха може завмирати нерухомо. Це ще один спосіб для самозахисту.

   Сонечки – це хижаки. Вони залюбки поїдають попелиць, різних паразитичних комах, рятуючи зелені насадження.

   На зиму комахи ховаються у затишних місцях, де впадають у сплячку.

   Коли ця комашка сідає на долоню, діти залюбки рахують її цятки. У творчості сонечко є персонажем колискових пісень, закличок. Його ще називають божої корівкою, сонячним телятком або божою овечкою.

 

Міркування про користь сонечка.

  Кожен з нас хоч раз зустрічався з червоним сонечком. Проте не всі люди знають про його користь.

  Маленькі комахи залюбки харчуються попелицями. Ненажерливі рятівники швидко поїдають шкідників. Жоден з них не здатен втекти. Також сонечка харчуються іншими комахами, котрі паразитують на рослинах.

   Сонечка – невтомні рятівники зелених насаджень.

МЕТЕЛИК ЛИМОННИЦЯ (Марина Павленко) оповідання