Що могла розповісти про себе сніжинка

  Сніжинок часто порівнюють із метеликами, пушинками, білими мухами, бо вони літають, біленькі, пухнасті, гарні, іноді надокучливі. Ще вони можуть нагадувати  трояндочки, зірочки, балеринок. Зазвичай тільки білих.

   Спіймайте сніжинку на рукавичку та уважно придивіться до неї. У ній можна побачити і голки, і стріли, і пластинки, і піраміди, і стовпчики, навіть прості і складні зірочки. Усі ці льодові кристали створюють індивідуальне симетричне «лице» кожної  сніжинки. Наприклад, класична має шестикутну форму. Її завжди зображують схожою на мініатюрну кришталеву зірочку. І ще кажуть, що не буває однакових сніжинок.

  А тепер зніміть рукавичку. Якщо сніжинка опиниться на теплій долоні, вона за мить розтане. А замість неї залишиться така ж мініатюрна краплина води. Незабаром вона також щезне, випарувавшись від людського тепла, щоб кругообігом мандрувати між небом і землею.

   

Подорож та дивовижні перетворення бурульки

    Пригріло тепле весняне сонечко. І потекла бурулька краплинкою.

    Впала вона на талу землю, помандрувала підземним джерелом до рідного Дніпра. А з річкою її шлях проліг аж до Чорного моря. Можливо, і зараз мандрує краплинка  світом…

    А може знову вітер закував її бурулькою на старій ринві? Збивайте з дахів будинків бурульки! Врятуйте маленькі краплинки, які мріють стати сніжинками!

 

КАТРУСИНІ ВИТИНАНКИ (За Зіркою Мензатюк)

Початок зими

Снігове містечко 

Продовження казки «Про що розповіла сніжинка» на основі власних спостережень