На кольоровій ілюстрації зображений молодший брат з віршованої казки Вадима Скомаровського «Чому в морі вода солона». 

   Головну увагу привертає високий юнак. Біла порвана свита, латка на латці на коричневих штанах вказують, що «жив, немов жебрак», тому «в сімнадцять літ зів'яв і схуд». 

    Недарма «до моря квапився юнак». Синє море так билось високими пінистими хвилями до крутого зеленого берега, що викинуло «жорна-камінці».

   Юнак «спускався стежкою по схилу і наштовхнувсь на круглу брилу» цю. Дуже зрадів своїй знахідці, бо вона меле «гречку на млинці, а зерна стиглої пшениці на булочки і паляниці». 

 

   На кольоровій ілюстрації бачимо двох братів з віршованої казки Вадима Скомаровського «Чому в морі вода солона». 

   Лицем до глядача стоїть молодший брат. Він високий та худий, бо ще недавно «жив, немов жебрак, … зів'яв і схуд». Спиною повернутий старший брат. Від заможного життя він значно погладшав, а колись були брати «і стрункі, і гожі». 

   Тепер обоє добре живуть, на них дорогий одяг. 

   На долі знаходяться «жорна-камінці». Значить заздрісний старший брат прийшов до меншого питати, «де солі зміг … стільки дістати».

 

   На кольоровій ілюстрації бачимо старшого брата, унизу жорна-камінці та багато-багато солі. На його лиці радість та задоволення від того, що примножиться його багатство. Уже «заметами лягала сіль», але не каже він: «Доволі!». Навіть не догадується, що за скупість буде покараний. 

 

Аналіз вірша-казки Вадима Скомаровського «Чому в морі вода солона».