Характеристика пана

 Пан походив з багатої родини, тому міг навчатися. Він був розумним та кмітливим. Вирішував спори селян. Знав багато загадок. Хизується своїми знаннями, коли задає складні запитання простим селянам. На жаль, пан вважав себе найрозумнішим, тому довго не хотів визнати кмітливість бідної дівчини. Тричі дає їй складні завдання. Вперто не визнає розум Марусі. Те, що нацькував на неї собак, показує пана злим та жорстоким.

 

Характеристика Марусі

  Маруся – бідна дівчина. Напевно, ніде не навчалась. Проте вона від природи наділена кмітливістю,  спостережливістю, розсудливістю, винахідливістю. Завдяки цим рисам дівчина зуміла відгадати складні загадки пана. Маруся працьовита, допомагає по господарству. Вона добра, уважна та співчутлива. Відчула переживання батька. Сміливо йде до пана, відгадує завдання.  Дівчина справедливо розсудила селян. Урешті-решт пан змушений був визнати розум та правоту дівчини.

 

Характеристика старшого брата

Старший брат - багатий селянин. Проте він був заздрісний, несправедливий та хитрий.  Вимагав від молодшого брата віддати корову, за яку вже той відробив своєю працею. Вважає  гроші «милішим над усе». Наживається на чужій праці.

 

Характеристика молодшого брата

Молодший брат народився бідним селянином. Змушений важко працював, щоб заробити на хліб. Був працелюбним та чесним. Не мав грошей, тому працею відробив старшому братові за корову. Засмучений складною загадкою пана. Бачить несправедливість у такому вирішенні питання про корову. Але справедливість перемогла, бо його розумна донька зуміла відгадати усі завдання.

 

Побутова народна казка «Мудра дівчина»

Риси характеру пана та Марусі за побутовою народною казкою «Мудра дівчина». Відповідь підтверджуй цитатами з тексту.