— Я дисциплінований.

— І я дисциплінована.

— А що ти робиш, щоб бути дисциплі­нованою?

— Нічого. Сиджу і нічого не роблю.

— Якщо така твоя поведінка, тоді ти не розумієш значення цього слова.

— Поясни, будь ласка.

— Ось у мене тлумачний словник. Почнемо зі слова дисципліна. Воно означає твердо встановлений порядок, дотримання якого є обов'язковим для всіх членів даного колективу.

— А бути дисциплінованим – означає виконувати правила свого колективу.

— Ми з тобою – учні. Тому нам потрібно дотримуватися шкільних правил.

— Яких саме?

— Правил поведінки у школі. Наприклад, щоб не спізнюватися на уроки, дисциплінований учень вчасно приходить до школи. У нього охайний вигляд. У класі він знімає верхній одяг, користується змінним взуттям. Береже шкільне майно. Не бігає по класу. Не сидить на підвіконні тощо.

— Дякую. Я зрозуміла, що значить бути дисциплінованою.

— Вірю, що тепер ти будеш саме такою. 

    

Для чого треба бути дисциплінованим

     Багатьом доводилося чути таку пораду, що треба бути дисциплінованим. Мені також. 

     Чого ж від мене хочуть? Я вирішив заглянути у тлумачний словник. Так дізнався, що дисципліна – це твердо встановлений порядок у колективі. А дотримання його є  обов'язковим для всіх його учасників. Тобто не можна робити те, що подобається тільки одній людині. Треба зважати на інших. Бути дисциплінованим – це значить виконувати певні правила, не порушувати порядок, поважати оточуючих. Наприклад, дисциплінований учень виконує домашнє завдання, уважно слухає пояснення вчителя, слідкує за своєю поведінкою на перерві. І такий школяр досягає успіхів у навчанні. Також у колективі зазвичай знаходять друзів, однодумців.

    Отже, дисциплінованим треба бути, щоб відчувати себе активною частинкою колективу, не бути самотнім, мати друзів, досягати успіхів.

 

Поміркуй, чому важливо планувати свій час