Твір Чарльза Дікенса «Різдвяна пісня в прозі» має багато елементів пісні. Сама  назва звучить, мов пісня. Твір поділяється на розділи-строфи. Чітко виражені розмови про жаль, сум. Присутні елементи уривків різдвяної пісні «Хай Бог дарує радість Вам». Часто чути звук дзвоника : «Дін-дон. Дін-дон». 

     Також у творі є багато казкових елементів. Спершу привид Марлі, закутий у кайдани, розповідає про свою невблаганну долю. А в Скруджа є ще час змінитися. Головний герой літає у часі та в просторі, бачить неймовірні речі: своє дитинство і доросле життя. До нього спочатку навідується Дух Минулого Різдва. Дух Теперішнього Різдва показує  йому племінника й сім’ю Кретчетів. На прикладі двох дітей Скрудж бачить жахливу реальність неуцтва та убогості. Останнім з’являється Дух Майбутнього Різдва. Скрудж бачить жахливі та моторошні куплети: смерть крихітки Тіма пробуджує в ньому почуття провини. Скоро він дізнається про свою смерть і про те, що це нікого не засмутило. Скрудж усвідомив свої помилки і змінюється  наприкінці твору.

      Ці дивовижні пригоди у просторі та часі, поява привидів підкреслюють казковість твору. Адже в реальному житті такого не буває.

 

Реальне та фантастичне у творі Чарльза Дікенса «Різдвяна пісня в прозі»

Характеристика Скруджа за твором Чарльза Дікенса «Різдвяна пісня в прозі».

Який епізод можна назвати кульмінаційним у творі Чарльза Дікенса «Різдвяна пісня в прозі»?