Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 135

Завдання 3 Складена задача

У мами 7 рушників, а в бабусі – стільки ж та ще 3. Скільки разом рушників у мами та бабусі?

Мама

Бабуся

Всього

7 рушників

стільки ж і ще 3 рушники

?

 

Короткий запис

Мама — 7 рушників

Бабуся — ?, стільки ж і ще 3 рушники

Всього — ?

Короткий запис

Мама — 7 рушників

Бабуся — ?, на 3 рушники більше

Всього — ?

Схема

Вираз   7 + (7 + 3)

Короткий запис №1

Мама — 7 рушників

Бабуся — ?, стільки ж і ще 3 рушники

Короткий запис №2

Мама — 7 рушників

Бабуся — 10 рушників

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки рушників у бабусі?

2) Скільки разом рушників у мами та бабусі?

Розв’язання

7 + 3 = 10 (р.) – рушників у бабусі

7 + 10 = 17 (р.) – разом рушників у мами та бабусі

Відповідь: у мами і бабусі разом 17 рушників

 

Завдання 4  Складені задачі з непов’язаними запитаннями

Було 16 пакетів червоного бісеру для вишиван­ня. Купили ще пакет різнокольорового бісеру. Скіль­ки пакетів бісеру стало? На скільки менше пакетів купили, ніж було?

Короткий запис

Було — 16 пакетів

Купили — 1 пакет, на ? менше, ніж було

Стало — ?   

Короткий запис №1

Було — 16 пакетів

Купили — 1 пакет

Стало — ?

Короткий запис №2

Було — 16 пакетів

Купили — 1 пакет, на ? менше

Розв’язання

16 + 1 = 17 (п.) – пакетів бісеру стало

16 – 1 = 15 (п.) – на стільки менше пакетів купили, ніж було

Відповідь: стало 17 пакетів бісеру, на 15 пакетів менше купили, ніж було

 

2) Було 8 пакетів червоного бісеру для вишиван­ня. Купили ще 3 пакети  різнокольорового бісеру. Скіль­ки пакетів бісеру стало? На скільки менше пакетів купили, ніж було?

Короткий запис

Було — 8 пакетів

Купили — 3 пакети, на ? менше, ніж було

Стало — ?   

Короткий запис №1

Було — 8 пакетів

Купили — 3 пакети

Стало — ?

Короткий запис №2

Було — 8 пакетів

Купили — 3 пакети, на ? менше

Розв’язання

8 + 3 = 11 (п.) – пакетів бісеру стало

8 – 3 = 5 (п.) – на стільки менше пакетів купили, ніж було

Відповідь: стало 11 пакетів бісеру, на 5 пакетів менше купили, ніж було

 

Завдання 5

1 + 2 + 4 = 3 + 4 = 7                          10 + 1 – 2 = 10 – 2 + 1 = 8 + 1 = 9

6 + 3 + 2 = 6 + 4 + 1 = 10 + 1 = 11     13 – 10 – 0 = 3 – 0 = 3

11 – 1 – 1 = 10 – 1 = 9                          8 + 2 + 8 = 10 + 8 = 18

8 – 4 – 4 = 4 – 4 = 0                             18 – 8 – 1 = 10 – 1 = 9

11 – 10 – 1 = 1 – 1 = 0

 

Завдання 6

1) накреслили квадрат і трикутник так, щоб їх спіль­ною частиною був  трикутник

2) накреслили квадрат і трикутник так, щоб їх спіль­ною частиною був чотирикутник

 

Завдання 1 Днів у кожному місяці

Червень

Пн 3 10 17 24

Вт 4 11 18 25

Ср 5 12 19 26

Чт 6 13 20 27

Пт 7 14 21 28

Сб 8 15 22 29

Нд 9 16 23 30

Липень

Пн 1  8 15 22 29

Вт 2   9 16 23 30

Ср 3 10 17 24 31

Чт 4 11 18 25

Пт 5 12 19 25

Сб 6 13 20 27

Нд 7 14 21 28

Серпень

Пн       5 12 19 26

Вт       6 13 20 27

Ср       7 14 21 28

Чт  1   8 15 22 29

Пт  2   9 16 23 30

Сб  3 10 17 24 31

Нд  4 11 18 25

Літо триває 3 місяці (червень, липень, серпень)

У червні 5 неділь, у липні 4 неділі, у серпні 4 неділі.

Найдовші місяці липень і серпень, кожен має 31 день.

 

СТОРІНКА 136

Завдання 2  Задача на різницеве порівняння

Дідусь знайшов у лісі 10 білих грибів, а онука — 4. На скільки більше грибів знайшов дідусь?

Короткий запис

Дідусь — 10 грибів, на ? більше

Онука — 4 гриби

Схема

Розв’язання

10 – 4 = 6 (г.) – на стільки більше грибів знайшов дідусь

Відповідь: на 6 грибів більше знайшов дідусь

� Задача на знаходження суми

Дідусь знайшов у лісі 10 білих грибів, а онука — 4. Скільки всього грибів вони знайшли разом?

Дідусь

Онука

Всього

10 грибів

4 гриби

?

Короткий запис

Дідусь — 10 грибів

Онука — 4 гриби

Всього — ?

Схема

Розв’язання

10 + 4 = 14 (г.) – всього грибів вони знайшли разом

Відповідь: разом вони знайшли 14 грибів 

 

Завдання 3 Складена задача

Першого дня бабуся з онуком зібрали 3 кг полу­ниць, другого — стільки ж, а третього дня — на 4 кг більше, ніж першого. Скільки кілограмів полуниць вони зібрали першого й другого дня разом? На скіль­ки менше кілограмів зібрали третього дня, ніж пер­шого й другого разом?

Короткий запис №2

І день — 3 кг

ІІ день — стільки ж

Всього — ?

Короткий запис №1

І день — 3 кг

ІІІ день — ?, на 4 кг більше

Короткий запис №3

І і ІІ дні — 6 кг

ІІІ день — 7 кг, на ? менше

Розв’язання 

3 + 3 = 6 (кг) – кілограмів полуниць зібрали першого і другого дня разом

3 + 4 = 7 (кг) – кілограмів полуниць зібрали третього дня

7 – 6 = 1 (кг) – на стіль­ки менше кілограмів зібрали третього дня, ніж пер­шого й другого разом

Відповідь: першого і другого дня зібрали 6 кг полуниць, на 1 кг полуниць менше зібрали третього дня, ніж пер­шого й другого разом

 

Завдання 4 Проста задача на зменшення на деяке число

Діти полічили, що вранці зозуля кувала 13 разів, а вдень — на 3 рази менше. Скільки разів зозуля кувала вдень?

Короткий запис

Уранці — 13 разів

Удень — ?, на 3 рази менше

Короткий запис

Уранці — 13 разів

Удень — ?, стільки ж, але без 3 разів

Схема

Розв’язання

13 – 3 = 10 (р.) – разів зозуля кувала вдень

Відповідь: удень зозуля кувала 10 разів

� Як ти гадаєш, чи кує зозуля вночі? Зозуля – денний птах, тому вночі вона відпочиває

 

Завдання 5

7 + 4 = 7 + (3 + 1) = 7 + 3 + 1 = 10 + 1 = 11

9 + 4 = 9 + (1 + 3) = 9 + 1 + 3 = 10 + 3 = 13

8 + 4 = 8 + (2 + 2) = 8 + 2 + 2 = 10 + 2 = 12

4 + 9 = (3 + 1) + 9 = 3 + (1 + 9) = 3 + 10 = 13

4 + 7 = 4 + (6 + 1) = 4 + 6 + 1 = 10 + 1 = 11

 

Завдання 6  Порівняння чисел

Спочатку обчислюємо вирази, а потім порівнюємо результати:

10 + 4 = 15 – 1   (14 = 14)            12 + 1 > 16 – 6  (13 > 10)

5 + 3 > 6 – 1      (8 > 5)                15 + 1 = 17 – 1  (16 = 16)

3 + 7 > 7 + 1     (10 > 8)               18 – 8 > 8 + 1   (10 > 9)

 

Завдання 7  Доба

Послідовність від найменшої одиниці часу до найбільшої з поданих на полі: година, доба, тиждень, рік

Інші завдання дивись тут...